Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti Hans Klemm a declarat, intr-un interviu acordat Digi24, ca Statele Unite intentioneaza sa-i sustina in totalitate pe presedintele Iohannis, pe premierul Ciolos si guvernul sau. "Vom ramane un puternic aliat, partener si prieten al Romaniei", a declarat ambasadorul american la Bucuresti. Totodata, diplomatul american a atras atentia ca lipsa autostrazilor si coruptia reprezinta obstacole in calea cresterii economice sustenabile a Romaniei.

Hans KlemmFoto: Captura Digi 24

"Exista si obstacole pe care (Romania - n.red.) trebuie sa le depaseasca pentru a-si consolida si mai mult rolul pe scena internationala, inclusiv aici, in Europa. Asa cum am discutat, in primul rand trebuie sa gaseasca o modalitate de a-si asigura o crestere economica sustenabila. In aceste eforturi, coruptia este, asa cum ati mentionat, un obstacol. SUA au sustinut foarte puternic lupta Romaniei impotriva coruptiei si cred ca s-au facut eforturi semnificative in aceasta directie in ultimii ani, prin acordarea de resurse procurorilor si masuri de asigurare a unui sistem judiciar independent si o respectare deplina a statului de drept. Alte obstacole includ infrastructura. Am calatorit putin prin Romania. Unele dintre sosele sunt excelente, imi aduc aminte de autostrazile din Germania, insa mai este nevoie de multe eforturi pentru a lega infrastructura rutiera, feroviara si energetica a Romaniei cu cea a restului Europei. Folosirea eficienta a resurselor disponibile Romaniei prin fonduri europene este, cred eu, vitala. Apoi, ascultandu-i pe oamenii de afaceri romani, americani si straini, un alt domeniu care merita atentie, iar guvernul Ciolos i-o acorda, este administratia publica, asigurarea eficientei, receptivitatii, transparentei acesteia si a utilizarii resurselor disponibile provenite atat de la contribuabilii romani, cat si de la Uniunea Europeana, in cel mai eficient mod cu putinta", a delclarat ambasadorul american intrebat care sunt, in opinia sa, cele mai mari probleme ale romanilor in acest moment.

Intrebat daca vede o schimbare reala pentru romani dupa tragedia din Colectiv, diplomatul american a aratat ca "Statele Unite intentioneaza sa-i sustina in totalitate pe presedintele Iohannis, prim-ministrul Ciolos si guvernul sau. Vom ramane un puternic aliat, partener si prieten al Romaniei. Cred ca acum exista mari sperante ca Romania va intra pe o directie noua, mai pozitiva, dar acest lucru cere timp si va fi nevoie de sprijinul romanilor. Vom vedea si trebuie sa speram in continuare ca institutiile romanesti vor oferi oamenii pe care i-a cerut strada in noiembrie".

Vezi interviul integral pe Digi24.