Dacian Ciolos: Suma pe care Romania o va pierde pe fonduri structurale, undeva intre sapte si cinci miliarde de euro
"Inca nu am tras linie, mai avem cateva zile pana la sfarsitul anului, dar suma pe fonduri structurale va fi undeva intre sapte miliarde si ceva de euro si cinci miliarde si ceva de euro in functie de cum reusim sa facem niste plati acum la sfarsitul anului, de cum reusim sa introducem niste proiecte care sunt acum in curs de finalizare sau care au fost finantate din fonduri publice si am primit acordul Comisiei sa le trecem pe fonduri europene daca ele au respectat niste reguli si principii europene. Deci inca mai pot fi recuperate niste lucruri. O sa ajungem undeva intre 60% si 70% absorbtie pe fonduri structurale. Si pe agricultura si dezvoltare rurala acolo o sa fim undeva la 90% absorbtie, undeva peste 90% absorbtie", a declarat premierul intrebat cati bani a pierdut Romania de la UE pe exercitiul financiar 2007-2013, transmite Agerpres.
Ciolos a explicat ca perioada 2007-2013 a inceput mai greu, avand in vedere faptul ca a fost prima perioada bugetara europeana cu Romania stat membru.
"Au fost la inceput niste sincope si pentru ca a trebuit sa ne obisnuim cu procedurile europene. Si eu am fost ministru al Agriculturii intr-o perioada in care Agentia de Plati avea dificultati cu acreditarea. S-au recuperat pe parcurs niste lucruri din punct de vedere institutional, insa, dupa parerea mea, ramane o problema de eficienta a administratiei. Competenta in autoritatile de management si agentii de plati a evoluat in acesti an, dar inca mai avem o problema de eficienta a administratiei. Au fost si probleme de coruptie care si-au gasit izvorul mai ales in neclaritatea unor proceduri. S-au lasat spatii, vrut sau nevrut, s-au lasat anumite spatii de interpretare care ne-au costat bani pentru ca s-au aplicat penalitati de catre Comisia Europeana. Avem acum foarte multe procese, avem foarte multe proiecte care sunt blocate datorita proceselor", a mai declarat premierul.

ANALIZĂ Cât plătește Primăria Sectorului 2 pentru curățenia stradală și ridicarea gunoiului și de ce este mizerie pe străzi / Mesajul primarului pentru oamenii care aruncă gunoiul pe stradă: Îi vom amenda
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Bugetul '2016', intocmit de guvernul Ponta si votat de parlamentul dirijat de PSD, este obligatoriu pentru guvernul Ciolos, este busola obligatorie a actualului guvern, adica 'guvernul de tehnocrati' este un organ administrativ, un instrument insarcinat cu punerea in practica a conceptiei politice - economica si sociala -, a PSD.
PSD va conduce tara, in 2016, prin intermediul bugetului inmanat unui administrator - guvernul Ciolos..
Ca atare, acum se repeta situatia din 2008, cand Tariceanu - premier aplica programul politic al PSD (cel care conducea tara, de fapt).
Până acum era o aberație: Guvernul executa ordonanțe de urgență, deci legi, legiferate tot de ei, din diverse motive. Adică era și ramură executivă și ramură legislativă. Unii oameni de pe un anumit post TV săreau de fund în sus că Ministrul Justiției nu ordonă procurorilor și judecătorilor, adică doreau ca Guvernul să fie în tot și toate.
Eu sper ca, în curând, să înțelegem că Guvernul este doar un administrator al țării, care trebuie să joace după cum cântă Parlamentul. Atunci vom înțelege că parlamentarii nu trebuie să fie aleși cu punga de făină.
Acest lucru combinat cu lipsa de transparenta a dus la situatia ca cetateni care ar fi vrut sa acceseze fonduri nu au putut, iar altii favorizati au accesat defectuos si corupt.
Daca " decidentii tarii nu-si vor schimba mentalitatea, nimic nu se va schimba in Romania fata de 1920, salariul romanului ramane in jur de 200 de euro.