Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a afirmat miercuri seara, la Digi 24, ca nu are nimic impotriva Laurei Codruta Kovesi, pe care o considera cel mai bun procuror sef al DNA, insa a subliniat ca este prematur sa se pronunte acum asupra prelungirii mandatului acesteia la sefia DNA.

Raluca Pruna la Digi24Foto: Captura Digi 24

"Nu am nimic impotriva Codrutei Kovesi, ci dimpotriva, am spus, o repet, este probabil cel mai bun procuror sef al DNA de cand exista aceasta institutie", a spus Raluca Pruna, potrivit Agerpres.

Pe de alta parte, raspunzand unei intrebari, ministrul Justitiei a precizat ca este prematur sa spuna daca are ceva sau nu impotriva reinnoirii mandatului Laurei Kovesi la sefia DNA.

"Este prematur acum sa spun daca as avea ceva sau nu impotriva prelungirii mandatului doamnei Kovesi. Am spus-o foarte clar, doamna Kovesi este cel mai bun procuror sef pe care l-a avut DNA. Si asta nu o spun eu, o spun statisticile, o spun rapoartele de progres ale Comisiei Europene in cadrul MCV si as dori ca determinarea mea in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei sa nu fie pusa la indoiala prin niciun fel de umbra cu privire la judecata mea de valoare privind-o pe doamna Kovesi", a mai afirmat Raluca Pruna.

Intrebata daca are aceeasi opinie si in privinta procurorului general Tiberiu Nitu, ministrul Justitiei a spus: "As prefera acum sa nu discutam despre persoane. Noi discutam de proceduri".

In legatura cu procedura de numire a sefilor la parchete, Raluca Pruna a subliniat ca aceasta procedura va fi una transparenta si va pune accent pe integritatea candidatilor.

"Sigur ca m-am gandit la o procedura din momentul in care am acceptat acest mandat. Ma gandesc la cum sa fac o procedura simpla, curajoasa si neechivoca din prima clipa. Cum va fi aceasta procedura? Legea spune foarte clar. Exista inclusiv indrumari ale CSM, prin care se stabilesc niste criterii, care privesc profesionalismul, am o conditie de vechime, care este data de lege - 10 ani si, insist, o sa pun in procedura pe care o voi anunta public, care va fi transparenta, criteriul integritatii, care cred ca este cel mai important, pentru ca putem fi extraordinar de buni profesionisti, dar daca nu suntem persoane integre in sensul cel mai larg cu putinta al termenului, cred ca profesionalismul nu mai conteaza. Ca sa rezum: integritatea si lipsa oricarei suspiciuni cu privire la integritate este o conditie esentiala pentru ca cineva sa se inscrie intr-o asemenea procedura (...) Procesul este deschis pentru toata lumea care are vocatia, pe care o da legea, de vechime de 10 ani, este integra si care este sigura ca se poate inscrie in cursa fara sa apara niciun fel de suspiciune. Toti cei care au aceasta vocatie sunt invitati sa candideze", a mai spus Raluca Pruna.

Ea nu a vrut sa comenteze despre negocierile politice care au avut loc la precedentele nominalizari pentru sefia parchetelor.