Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, a declarat miercuri seara, la TVR, ca au fost parcurse toate etapele standard ale unei anchete in cazul copiilor cu sindrom hemolitic-uremic, insa nu a fost descoperit 'agentul etiologic', ci acesta este doar 'banuit', potrivit Agerpres.

'In acest moment tratam consecinte, tratam complicatii ale unei boli ale carei cauze le banuim, dar nu le-am putut dovedi prin anchetele epidemiologice, prin investigatii in tentativa de stabili un diagnostic etiologic, deci a cauzei care a produs imbolnavirea. S-au parcurs toate etapele standard ale unei astfel de anchete, dar iata nu avem agentul etiologic, il banuim deoarece stim ca aceasta boala este consecinta agentului care a fost prezentat', a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, copiii s-au imbolnavit de la o bacterie care se gaseste in materii fecale, in mizerie.

Demnitarul a spus ca raportarea cazurilor a fost tardiva, desi regula in astfel de situatii prevede un termen de 24 de ore.

'Cu cat ne indepartam de un astfel de eveniment, probabilitatea de a pune in evidenta agentul patogen scade. Regula spune ca astfel de situatii trebuie raportate in decurs de 24 de ore. (...) Sunt revoltat fiindca le luam totul a la lejer in sensul in care nu raportam si asta probabil se intampla in diferite situatii, zicand ca nu o sa se intample nimic. Asta este probabil logica sau ma gandesc ca este genul de logica 'lasa-ma sa te las, nu se va intampla nimic'. Si uita-te ca se intampla si se pot intampla drame ca aceasta. Asta dovedeste ca modul acesta este absolut incalificabil', a declarat reprezentantul MS.

Patriciu Achimas-Cadariu a mai spus ca in urma unui concurs organizat pentru ocuparea postului de director la DSP-uri, din 13 persoane doar 3 au trecut examenul scris.

'Am organizat inclusiv concursuri la DSP-uri, au fost 13 locuri, 3 persoane au trecut de examenul scris. Din 13 oameni, doar 3 si-au luat scrisul. Ca director de directie sanitara nu este neaparat un salariu mic, dar sigur este si responsabilitate si cineva trebuie sa isi asume responsabilitatea. Daca fugim de responsabilitate si daca tratam lucrurile cu superficialitate, acesta este rezultatul, 3 din 13', a afirmat ministrul Sanatati