Presedintele partidului Miscarea Populara, Traian Basescu, a afirmat, joi, la Romania TV, ca toata structura de interceptare trebuie scoasa de sub controlul oricarei ''institutii de forta'' si pusa sub control civil, iar DIICOT, DNA, SRI sa aiba ''o procedura de acces la ascultarea populatiei'', potrivit Agerpres.

'Nimeni sa nu mai asculte discretionar, toata structura de interceptare trebuie scoasa de sub controlul oricarei institutii de forta, trebuie pusa sub control civil.

Salariatii de acolo trebuie transformati in functionari publici cu regim special si toate institutiile - ca se numesc DIICOT, ca se numesc DNA, ca se numesc Parchet general, ca se numesc SRI - sa aiba procedura de acces la ascultarea populatiei. Trebuie gasita o formula in care sa fie implicat si Parlamentul si societatea civila. Se pot gasi oameni responsabili, care stiu ce inseamna secretul si care sa poata exercita controlul pe ascultari', a spus Basescu la Romania TV.

El a spus, referindu-se la decizia CCR privind interceptarile, ca este bine ca ''s-a ivit aceasta controversa constitutionala''.

'Slava Domnului ca s-a ivit aceasta controversa constitutionala si a transat-o Curtea Constitutionala asa. Stiam ca avem un deficit democratic in aceasta zona, nu se ivise solutia unei interventii la Curtea Constitutionala, acum este momentul ca Romania sa ia o decizie extrem de importanta. Spun acest lucru in calitate de om care a ordonat predarea a 2,5 milioane de dosare a fostei securitati. (...) Sa vedeti cat de intruziva era securitatea in viata oamenilor', a adaugat fostul presedinte. Basescu a sustinut ca exista o solutie ieftina si rapida pentru a acoperi deficitul in cazul interceptarilor - redistribuirea oamenilor de la SRI. 'Putina lume stie, nu o sa descriu eu platforma de interceptari a SRI.

Este gigantica, este foarte scumpa, este de ultima generatie si tot timpul trebuie upgradata (...). La aceasta platforma sunt atasate toate serverele tuturor operatorilor de telefonie pentru a se evita apelul la operatorii de telefonie sa faca ascultari. Deci, este o instalatie mare. Ce am auzit ... striga DNA, striga doamna Kovesi (...) ca vrea si dansa o platforma, DIICOT vrea si el o platforma, politia vrea o platforma.

Numai pe cei inteligenti nu i-am auzit tipand. Sunt si inteligenti care au dreptul la ascultari. Cei inteligenti au facut ce a trebuit, adica si-au tras terminale direct din platforma SRI, au realizat un calculator care este o interfata, au pus un echipament de codificare a semnalului, la ei si pe platforma SRI, si au pus un decodor la ei ca sa le vina semnalul codificat sa-l poata decodifica. Si-au instalat si o unitate de comanda.

Unitatea de comanda inseamna ca SRI nu mai stie nimic de ce faci tu legat de interceptari. Unitatea de comanda este aceea in care introduci numarul de telefon. Nu se mai duce cu mandatul la SRI cum face DNA acum', a explicat Basescu. El a sustinut ca echipamente se pot instala si la DNA, si la DIICTO si la DGP, intr-o perioada de cateva saptamani, cu costuri minime. 'Toti vor putere si cine asculta are putere. (...) La ce vad acum despre institutiile acestea ... am impresia ca fiecare sef este avid sa apuce cat mai mult din controlul pe populatie. De ce nu, cand au o instalatie separata, sa se mai asculte si unii pe altii. Din ce am vazut ca s-a spus ieri ... este o aberatie. Cer sute de oameni, cer milioane. Trebuie sa-si instaleze cateva echipamente. Daca vor, este o chestiune de cateva saptamani cu costuri minime'', a adaugat Basescu.

Intrebat in legatura cu convocarea CSAT pe tema deciziei CCR referitoare la interceptari, Basescu a replicat: 'Dupa ce a convocat CSAT, dl. Iohannis s-a dus la plaja. E o tara calda Israel. Cred ca se exagereaza si s-a atins un moment critic prin aceasta decizie'.