Gelu Diaconu, fostul sef al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), a declarat marti seara, invitat in emisiunea lui Silviu Manastire la postul B1 TV, ca vizite ale ambasadorilor in favoarea marilor companii nu sunt un lucru iesit din comun, confirmand ca au fost mai multi ambasadori care au venit in biroul sau, iar pentru fiecare in parte a facut cercetari.

Gelu Diaconu la B1 TVFoto: Captura B1TV

Amintim ca fostul sef al Fiscului a sustinut saptamana trecuta, intr-o postare pe blogul sau, ca "un ambasador 'periat' si laudat de presa progresista" a venit la el in birou, impreuna cu un om de afaceri din aceeasi tara - "un evazionist notoriu" - pentru a-l "presa" sa dispuna deblocarea unei rambursari de TVA de 20 de milioane de euro.

Intrebat de catre moderator despre persoanele care faceau presiuni asupra ANAF, Gelu Diaconu a declarat ca prezenta unui ambasador in sediul ANAF reprezinta o presiune. "Prezenta unui ambasador in biroul sefului ANAF sau in sediul ANAF reprezinta o presiune in sine, pentru ca avem de-a face cu interventii in cazuri in care exista un litigiu intre o companie si autoritatea fiscala", a spus potrivit B1.ro.

Diaconu a precizat si ca nu a putut sa refuze prezenta vreunui ambasador in biroul sau, deoarece vizita acestuia poate duce si la discutii importante pentru economia celor doua tari. De asemenea, el a confirmat ca este vorba despre ambasadorul Olandei, dar si de afaceristul Rami Ghaziri.

"Sa nu o priviti ca fiind un lucru iesit din comun. Nu este nimic iesit din comun, pentru ca aceste interventii din partea reprezentantilor ambasadelor in favoarea marilor companii sunt lucruri care tin de obisnuita. Nu am in cunostinta ca vreo mare firma aflata in litigiu cu autoritatea fiscala sa nu fi fost sprijinita prin solicitarea unei intrevederi cu un ambasador sau consilier economic", a afirmat el.

Gelu Diaconu a confirmat si faptul ca au fost mai multi ambasadori prezenti in biroul sau, iar pentru fiecare in parte a facut cercetari.