Fostul presedinte Traian Basescu a declarat duminica seara, la Romania Tv, ca acuzatia de spalare de bani este "o inselatorie", care i-a influentat decizia de a candida la Primaria Capitalei si considera ca exista "un curent in institutiile de forta" care si-a asumat "misiunea mesianica" sa curete clasa politica, potrivit Agerpres.

Traian Basescu la RTV (arhiva)Foto: romaniatv.net

"Vreau sa fie clar un lucru: macar pentru moment avem in Codul Penal abuzul in serviciu. Asa cum este aplicabil oricui in tara asta, abuzul in serviciu este aplicabil si procurorilor. Eu va spun - este o inselatorie acuzatia de spalare de bani, iar faptul ca mie mi-a influentat o decizie politica va asigur ca nu o voi lasa asa. A fost o decizie politica importanta - e vorba despre un partid nou care cu mine ar fi avut o sansa in plus. (...) Eu as fi candidat. Decizia mea era luata", a declarat Traian Basescu, la Romania Tv.

Presedintele PMP a aratat ca nu ar fi putut sa candideze in aceste conditii, intrucat si-ar fi negat cei zece ani de mandat, in care mesajul sau a fost "respect pentru Justitie" si "nimeni nu este mai presus de lege".

Traian Basescu a punctat faptul ca este revoltat ca aceeasi institutie a statului, respectiv Parchetul General, il acuza de spalare de bani, in conditiile in care in 2012 a dispus neinceperea urmarii penale, pe inexistenta faptei.

"Ce ma revolta foarte mult, dincolo de incorectitudinea acestei suspiciuni exprimata de aceeasi institutie care in 2012 de doua ori a spus NUP si in 2013 a spus-o in felul ei (...) si ICCJ. Ma revolta ca aceeasi institutie, functie de evolutiile politice, isi schimba punctul de vedere. (...) Aceeasi institutie acum ma face suspect, iar cu trei ani inainte a constatat ca nu exista fapta. (...) Discutam de un Parchet General de pe langa ICCJ. In opinia mea, absolut nejustificat, repet nu stiu dosarul (...), dar eu stiu ce am facut - mi se pare incorect si extrem de grav ca o institutie a statului roman sa spuna despre un fost presedinte ca s-a ocupat cu spalare de bani. Nu stiu daca va dati seama ce simt. Am un sentiment de revolta profund pentru ca timp de zece ani Occidentul a crezut in mine, iar astazi afla si Occidentul, aflu si eu ca aceasta institutie, Parchetul de pe langa ICCJ, ma considera suspect pentru spalare de bani. Este inadmisibil. Inadmisibil. Sa faci cu atata usurinta astfel de acuzatii", a declarat Traian Basescu.

El a adaugat ca este vorba despre o "o suspiciune gratuita facuta publica incorect" si i se pare degradant ca un fost presedinte sa fie supus unor astfel de acuzatii: "Mi se pare revoltator ca un fost presedinte, dupa ce isi termina mandatul, sa fie supus la astfel de acuzatii. (...) Asa ceva sa pui in spinarea unui fost presedinte mi se pare degradant si pentru cei care au gandit ca acum e momentul sa-l plesnim pe Basescu."

Traian Basescu a adaugat ca institutiile statului, in loc sa transeze rapid reclamatiile facute de politicieni sau in interes politic, le lasa "sa falfaie" in spatiul public si considera ca "lucrurile au derapat", in conditiile in care sunt cercetati oameni pentru lucruri intamplate acum cinci-sase ani. Fostul sef al statului este de parere ca exista :un curent in institutiile de forta" care si-a asumat 'misiunea mesianica' sa curete clasa politica, dar, in acelasi timp, "curata si institutiile legitime ale statului".

"Ceva e in neregula in functionarea statului. Faptul ca institutiile politice sunt supuse unui tir de desfiintare, pur si simplu, ca incredere, poate crea lucruri monstruoase (...) Nu pot pune mana exact pe grupul care coordoneaza activitatea asta, dar este clar ca oamenii politici incomozi sau care nu pot fi indoiti trebuie eliminati. Este interna (n.r.: comanda), nu o mai duceti in extern. Nimeni nu poate cere Romaniei distrugerea institutiilor politice. (...) Exista un curent in institutiile de forta care si-a asumat misiunea mesianica sa curete ei clasa politica, numai ca, in acelasi timp, curata si institutiile legitime ale statului", spune fostul sef al statului.

El a tinut sa sublinieze ca '"n Romania nu are nimeni cu ce sa ma denunte. Eu nu am luat bani".

Traian Basescu a confirmat zilele trecute ca a fost informat de Parchetul General ca este suspect de spalare de bani intr-un dosar privind achizitia unui teren si a precizat ca se va prezenta in fata procurorilor imediat ce va fi citat, adaugand ca in acest dosar, in luna iunie 2012, acelasi Parchet a dispus neinceperea urmaririi penale. Basescu a precizat ca, daca nu ar fi devenit suspect cu cateva zile inainte de inceperea campaniei electorale, ar fi candidat cu certitudine la functia de primar general al Capitalei.