Presedintele Curtii Constitutionale Augustin Zegrean a declarat in emisiunea "In fata ta" difuzata duminica de Digi24, ca cei 522 de primari traseisti ar fi trebuit sa isi piarda mandatul inca de acum un an si jumatate, dupa ce CCR a declarat neconstitutionala Ordonanta de Urgenta data inainte de alegerile din 2014, care le acorda edililor 45 de zile sa-si schimbe partidul, fara sa-si piarda functiile.

Primarii au ramas insa in functii pentru ca parlamentarii nu au luat nici pana acum in discutie decizia judecatorilor iar, potrivit presedintelui CCR, institutia pe care o reprezinta nu are parghii pentru a-i constrange pe alesi sa corecteze legile declarate neconstitutionale.

"A fost o chestie absolut inexplicabila sa spui ca 45 de zile legea nu se aplica. Noi nu avem mijloace de constrangere. Din cate stiu doar intr-o tara se pedepseste cu inchisoare nerespectarea deciziilor CCR, dar aceea nu este o tara foarte democratica, este vorba de Rusia", a declarat Zegrean.

Intrebat daca primarii traseisti ar trebui sa isi piarda mandatul, presedintele CCR a raspuns: "Da, au incalcat legea care nu putea fi suspendata. Daca nimeni nu a facut nimic, legislativ nu e nicio solutie. Puterea e la omul care voteaza".