Fostul presedinte Traian Basescu a declarat duminica seara, intr-o emisiune la RTV, ca actualul sef al statului, Klaus Iohannis, trebuia sa fie prezent la evenimentul de la Deveselu, pentru ca acolo s-a aflat si secretarul general NATO, care are rang de sef de stat. El a mai spus, referitor la faptul ca nu a fost invitat la ceremonia de la Deveselu, ca "americanii sunt pragmatici, de ce sa-si complice existenta cu un fost presedinte, cand aveau un presedinte in exercitiu si un premier in functie care s-ar fi putut supara", potrivit Mediafax. Traian Basescu a vorbit si depre vizita de lucru pe care premierul Dacian Ciolos o ca efectua in Statele Unite in perioada 22-25 mai: "E foarte complicat sa depistam mecanismul, insa din punctul meu de vedere, ceva este in neregula. Dupa mine este o problema la nivel de incredere, s-a preferat vizita premierului si nu a presedintelui. Pe de alta parte se poate face si o alta socoteala, etapizat. Intai vizita premierului la vicepresedintele Biden, urmata de vizita presedintelui la presedintele Obama, dar fiecare zi care trece in ceea ce priveste intanirea cu presedintele Obama este zi care se apropie de alegeri."

Traian Basescu la RTV (arhiva)Foto: romaniatv.net

Fostul presedinte spune ca nu crede ca avea ce sa caute la ceremonia de inaugurare a scutului de la Deveselu, chiar daca a fost cel care a inceput negocierile cu partea americana inca din 2010.

"Americanii sunt pragmatici, de ce sa-si complice existenta cu un fost presedinte cand aveau un presedinte in exercitiu care s-ar fi putut supara, cand aveau un premier in functie care s-ar fi putut supara. (...) Nu cred ca aveam ce cauta acolo, la o ceremonie care nici macar nu a fost ceremonia de operationalizare a scutului, operationalizarea a fost facuta anul trecut. Acum a trecut sub comanda NATO", a declarat Traian Basescu, la Romania TV.

Referitor la declaratiile presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, care spunea ca Basescu ar fi trebuit sa fie invitat la Deveselu de ambasada SUA, el a comentat ironic: "Doamna, mie mi-ar placea cel mai mult sa nu se ocupe altii unde trebuia sa fiu eu".

Traian Basescu a subliniat insa ca presedintele Klaus Iohannis ar fi trebuit sa fie prezent la Deveselu, pentru ca acolo a fost secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care are rang echivalent cu cel al unui sef de stat.

Traian Basescu a precizat ca investitia de la Deveselu a inceput in 2013, cand a fost data "prima lopata", dar discutiile au inceput in 2010, atunci cand impreuna cu Joseph Biden a stabilit amplasarea scutului si negocierea acordului bilateral Romania-SUA prin care erau stabilite atat locatia, cat si obligatiile asumate de cele doua parti.

Fostul presedinte a mai spus ca prin inaugurarea scutului antiracheta Romania a intrat intr-un sistem global de care depinde securitatea Europei si a adaugat ca Bucurestiul nu trebuie sa cada in capcana propagandei promovate de Moscova.

  • Traian Basescu: Ambasadorul SUA a gresit cand a mers la Zgonea

Traian Basescu a mai afirmat duminica seara ca ambasadorul SUA, Kans Klemm, a gresit cand a mers la presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea, subliniind ca "s-a transformat intr-un soi de lobbyist pentru functii" si ca acest lucru inseamna in Romania trafic de influenta.

"Dupa parerea mea, ambasadorul Statelor Unite a gresit, asa ceva nu se face. El a uitat ca este ambasadorul Statelor Unite si s-a transformat intr-un soi de lobbyist pentru functii. Pai asta in Romania se cam pedepseste, e trafic de influenta. Sigur, la ei e lobby, la noi e trafic de influenta si daca il descoase putin Codruta Kovesi s-ar putea sa-l cheme la DNA, sigur glumesc", a spus Basescu la RTV.

"Daca a ajuns un ambasador al Statelor Unite sa mearga la figura asta politica (...), la un politician de talia, de teapa lui Zgonea. Imi pare rau, trebuie sa reanalizez putin ce inseamna ambasador al Statelor Unite", a mai spus fostul presedinte.

Basescu a afirmat ca ambasadorul american ar fi trebuit sa vorbeasca despre stadiul anchetei in dosarul Microsoft si spaga de 400 de milioane data in Romania, lucruri despre care ar fi putut sa intrebe presedintele Camerei.

  • Despre vizita lui Ciolos in SUA: S-a preferat vizita premierului si nu a presedintelui

Fostul presedinte a subliniat ca atat intalnirea dintre Klemm si Zgonea, cat si anuntul referitor la vizita premierului Dacian Ciolos in SUA au avut loc dupa ceremonia de la Deveselu.

"S-au intamplat doua lucruri, vizita ambasadorului Statelor Unite la presedintele Camerei Deputatilor si anuntul ca premierul Ciolos va face o vizita in Statele Unite, deci atentie. Nu vizita la presdedintele Senatului, nu vizita presedintelui Romaniei in Statele Unite, ci Ciolos. Eu as fi foarte atent la acest aspect", a declarat Basescu.

Intrebat daca deciziile americanilor au legatura cu lipsa presedintelui Klaus Iohannis de la ceremonia de la Deveselu, Basescu a spus: "Stiu eu? E foarte complicat sa depistam mecanismul, insa din punctul meu de vedere, ceva este in neregula."

"Dupa mine este o problema la nivel de incredere, s-a preferat vizita premierului si nu a presedintelui. Pe de alta parte se poate face si o alta socoteala, etapizat. Intai vizita premierului la vicepresedintele Biden, urmata de vizita presedintelui la presedintele Obama, dar fiecare zi care trece in ceea ce priveste intanirea cu presedintele Obama este zi care se apropie de alegeri", a incheiat Traian Basescu.