Reforma administratiei publice este urmatorul mare proiect al Guvernului, iar schimbarile vor viza inclusiv structura functionarilor publici, care este aberanta, a declarat vicepremierul Vasile Dincu la emisiunea "In fata ta" de la Digi 24, care urmeaza sa fie difuzata duminica.

HotNews.roFoto: Hotnews

Vasile Dincu a precizat ca pentru modernizarea administratiei se va infiinta un Institut National de Administratie, unde se vor putea pregati inclusiv primarii, si va fi organizat un concurs national pentru intrarea in administratia publica, dupa model european.

"In acest moment, functionarii publici au o structura aberanta. Avem functionari pe 3 grade. 5% din functionarii publici sunt debutanti si 62% sunt functionari superiori. Arata un dezechilibru major. Vom schimba si modul de intrare in administratia publica. Va fi un concurs national, de genul concursurilor pentru functionarii europeni, in care oamenii se inscriu si intra pe o lista lunga pentru evaluarea abilitatilor specifice, dau dupa aceea un concurs, dupa ce s-au calificat de exemplu pe o lista", afirma vicepremierul.

"Vom infiinta un Institut National de Administratie care va avea cateva caracteristici. Va pregati inclusiv primarii, pentru ca nu poti sa-l obligi ca atunci cand candideaza sa aiba studii, dar poti sa-l obligi ca dupa ce a intrat in sistem sa faca niste stagii de formare", a adaugat Vasile Dincu.