Ministrul Muncii Dragos Pislaru a declarat in emisiunea Dupa 20 de ani, difuzata duminica dimineata de ProTV, ca trebuie sa se revina la un sistem unitar de pensii pentru ca in conditiile acordarii de pensii speciale nu exista suficiente resurse pentru a mari semnificativ pensiile. Ministrul a precizat ca actualul Guvern nu isi va asuma insa aceasta modificare.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Ceea ce va trebui facut, dar nu isi va asuma acest Guvern, trebuie revenirea la un sistem unitar (de pensii - n.red.)", a declarat Dragos Pislaru.

Potrivit ministrului, "cresteri semnificative se pot intampla doar prin doua metode: prin cresterea bugetului de stat - o mai buna colectare a taxelor sau o marire la taxelor -, fie prin cresterea eficientei folosirii banului public".

Intrebat daca se prevad cresteri de pensii, ministrul Muncii a aratat ca "in sensul unor cresteri considerabile ale pensiilor, putin probabl, in sensul cresterilor uzuale, a indexarilor, nu vad de ce nu s-ar intampla".

"Pensiile vor creste cand ne vom permite sa creasca pensiile. In primul rand, in societatea romaneasca exista o mare problema de solidaritate. In 2010 am avut legea cadru pe partea de pensii, care a reconstituit dupa grave abateri un sistem unitar de pensii. De la acea data am avut sapte categorii care si-au scos pensii speciale. Anul acesta mai avem in Parlament inca o serie si acestea sunt pensii care se indeparteaza de principiul contributivitatii", arata Pislaru.

Potrivit ministrului, "pensiile speciale practic creeaza niste avantaje in plus. Nu ca nu le-ar merita oamenii aceia in materie de decenta a vietii, dar practic banii aceia sunt luati de la toti ceilalti. Eu practic iau dintr-un cos mare si dau la niste categorii speciale niste pensii care creeaza, chiar daca ei merita ca oameni, le creeaza totusi o structura privilegiata. Daca vom continua in acest mod, evident pensiile nu au cum sa creasca pentru restul lumii. Guvernul a trimis la Curtea Constitutionala anumite acte care vin si greveaza sistemul public fara sa aiba nicio sursa. Frumusetea intre ghilimele a actelor din Parlament este ca ele vin cu un deziderat public minunat de a creste salarii, pensii, indemnizatii, dar cand e vorba de a indica resursa bugetara bineinteles ca nu exista nimic", a declarat Dragos Pislaru, adaugand ca "poti sa fii extrem de bine intentionat - si aici plecam de la premisa ca toti parlamentarii sunt ingeri: empatizezi si inima ta este miscata pentru situatia pensionarilor. Dar trebuie sa iti pui problema: banii astia vin de la toti ceilalti..."

Ministrul Pislaru a adaugat ca "nu vom deschide acest santier", astfel incat o modificare a sistemului de pensii trebuie sa vina de la guvernele viitoare.