Emil Hurezeanu a realizat duminica seara pentru Realitatea TV un interviu cu fostul consilier pentru securitate nationala al SUA din perioada presedintelui Nixon, Henry Kissinger.

Acesta a vorbit despre cum SUA s-a folosit de Ceausescu pentru a normaliza relatiile cu China. Este vorba de vizita efectuata in Romania in 1969 impreuna cu Richard Nixon, cand le-au transmis chinezilor, prin intermediul lui Nicolae Ceausescu, faptul ca SUA este dispusa sa normalizeze relatiile cu China dupa 20 de ani de blocaj diplomatic

Kissinger s-a referit si la declaratiile facute in 1989 de catre fostul secretar de stat american James Bakersi care a declarat atunci ca SUA n-ar avea nimic de obiectat daca Moscova ar interveni militar in Romania.

Declaratia a fost calificata de catre Kissinger ca fiind o greseala teribila, Emil Hurezeanu subliniind ca a fost pentru prima data dupa al Doilea Razboi Mondial cand un inalt oficial american a acceptat si chiar a invitat o interventie militara sovietica in afara teritoriului sovietic.

Fostul consilier american a repovestit pe scurt vizita de la Bucuresti facuta de Nixon si a spus ca Nicolae Ceausescu a dat dovada atunci de curaj invitand un presedinte american si, mai mult, a amanat tinerea Congresului si implicit vizita lui Brejnev pentru a face posibila aceasta vizita.

Kissinger a mai spus ca Rusia traieste in prezent o adevarata drama psihologica si ca el a sustinut interventia militara din Irak dar ca motivele acestui razboi s-au dovdit in final a fi inexistente.