Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, duminică seara, intr-o emisiune la Romania Tv, că va discuta cu reprezentanţii PSD ca Ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codurilor penale să fie respinsă în Parlament şi să fie adoptată propunerea legislativă aflată la Camera Deputaţilor care rezolvă articolele declarate neconstituţionale, potrivit Agerpres.

Tariceanu si DragneaFoto: Agerpres

"Ordonanţa (OUG privind modificarea Codurilor Penale -n.r) nu este neconstituţională pe articole, e toată neconstituţională pentru că nu se poate legifera prin Ordonanţă de urgenţă atunci când este vorba despre drepturile şi libertăţile cetăţeneşti. Ca atare, propunerea pe care eu am făcut-o şi o vom discuta cu colegii de la PSD este ca această ordonanţă să nu intre în dezbatere şi să fie pur şi simplu respinsă şi să ducem la bun sfârşit propunerea legislativă care este în momentul de faţă la Camera Deputaţilor", a afirmat presedintele Senatului.

Tariceanu a adaugat ca propunerea legislativă privind modificarea Codurilor penale a fost blocată anul trecut la Camera Deputaţilor.

"Anul trecut, Parlamentul a dorit să modifice cele două Coduri ca urmare a deciziilor Curţii Constituţionale prin care o serie de articole au fost declarate neconstituţionale. După cum ştiţi, proiectul s-a blocat în Camera Deputaţilor unde PNL, în primul rând, dar nu numai, au blocat adoptarea acestei modificări care era absolut necesară şi acest lucru dovedeşte nu numai lipsa de voinţă dar şi temerea şi teroarea în care trăiesc mulţi dintre actualii parlamentari, care nu au curajul să ia taurul de coarne în pofida acestor grave derapaje de la normele statului de drept şi de la normele democratice."

El a mai precizat ca intenţionează să sesizeze Curtea Constituţională pe motiv că Guvernul nu are dreptul să intervină pe un subiect care face obiectul unei propuneri legislative în dezbatere în momentul respectiv în Parlament, cum este cazul modificărilor aduse celor două Coduri.

"Eu sper ca, în paralel, cu această respingere a Ordonanţei de urgenţă, să votăm în Camera Deputaţilor propunerea legislativă care stă în aşteptare în momentul de faţă şi care rezolvă exact articolele declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională", a arătat Tăriceanu.

Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală a fost necesară pentru clarificarea elementelor din aceste două coduri conform indicaţiilor pe care Curtea Constituţională le-a făcut, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, săptămâna trecută, într-un briefing de presă susţinut la Palatul Victoria.