Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat joi seara ca, de obicei, mita care se da in sanatate este mai mare decat cea practicata in alte domenii, iar faptele cel mai des intalnite pe acest segment sunt cele de abuz in serviciu.

"De obicei, mita care se da in domeniul sanatatii este un pic mai mare decat in alte domenii. Avem situatii in care cuantumul mitei ajunge si pana la 20% din valoarea contractului. Cel mai des intalnite fapte sunt cele de abuz in serviciu", a spus Kovesi, la Digi 24.

In ultimii doi ani, peste 70 de persoane au fost deferite justitiei pentru achizitii in domeniul sanatatii, a precizat Kovesi, subliniind existenta unor tipologii si nevoia de masuri de prevenire a unor astfel de fapte de coruptie, citeaza Agerpres.

"Pentru DNA, combaterea coruptiei in sanatate a fost o prioritate in ultimii ani. (...) Din pacate, cetatenii sunt cei care platesc mita prin pretul medicamentelor, atunci cand se da mita pentru a se pune pe piata medicamente. Cetatenii sufera din cauza calitatii serviciilor in domeniul sanatatii atunci cand vorbim de coruptie in sanatate. (...) Noi am sesizat din dosarele noastre ca, in ultimii ani, cel putin in sanatate, sunt aceleasi tipologii de comitere a faptelor. (...) Nu arestand manager de spital, nu investigand fapte de coruptie, noi o sa rezolvam aceasta problema. (...) Este important sa fie luate masuri preventive pentru ca astfel de fapte sa nu se repete", a explicat sefa DNA.

In ceea ce priveste dosarul Hexi Pharma, Kovesi a aratat ca procurorii au reusit sa construiasca circuitele financiare ale banilor care "s-au plimbat prin mai multe tari din Europa".

"In mai putin de trei saptamani, colegii mei au reusit sa construiasca circuite financiare ale banilor care s-au plimbat prin mai multe tari din Europa, am reusit sa indisponibilizam conturi, am reusit sa punem sechestre pe mai mult de 23 de imobile, s-au facut invinuiri fata de persoane, fata de companie, este un dosar care isi urmeaza cursul", a declarat Laura Codruta Kovesi.