Liderul social-democrat Liviu Dragnea a exclus, duminica seara, intr-o emisiune la Romania Tv, varianta unui premier tehnocrat impus in toamna, a unei "marionete", in cazul in care PSD va castiga alegerile parlamentare, potrivit Agerpres.

Liviu DragneaFoto: AGERPRES

"Numirea unei marionete, daca noi vom castiga alegerile, asa ceva este imposibil. O relatie corecta cu presedintele vreau sa o avem si acum, si maine, si la toamna, si la anul, si anii urmatori, dar impunerea unui premier este imposibila. Daca noi vom castiga alegerile vom reusi sa facem o majoritate. Acea majoritate va merge la Cotroceni si va prezenta o propunere de prim-ministru pe care o va sustine. Daca va veni cu o alta propunere, o vom pica in Parlament si vom merge din nou cu propunerea noastra si daca va veni cu o alta propunere, atunci vom merge la anticipate. Data trecuta a fost o situatie cu totul speciala. Ca sa stam in plina iarna cu un guvern interimar, cu o perioada de instabilitate, neavand in spate un vot proaspat al poporului, era greu sa mergem pe calea aia. (...) Asa se face. Parlamentul, partidele se intalnesc, reusesc sa faca o majoritate. Poate nu o facem noi, o fac ceilalti, se duc cu propunerea la Cotroceni si presedintele ia act de asta, nu poate sa nu tina cont. Si, din cate stiu eu, presedintele Iohannis, sper sa ramana, in continuare, asa constitutional cum a spus ca vrea sa fie, nu cum a fost predecesorul", a afirmat Liviu Dragnea.

Intrebat despre o posibila suspendare a sefului statului, Dragnea a raspuns: "Nu cred ca ajungem acolo, pentru ca totusi cand poporul se exprima... Ceea ce s-a intamplat in Marea Britanie are mult mai multe efecte decat cele care apar acum asa la prima vedere. Ceea ce va spune poporul, intr-un fel sau altul, va trebui sa fie respectat. Popoarele nu mai accepta sa nu se tina cont de ele. Asta nu este o declaratie razboinica. Am si discutat lucrul asta in partid, am discutat si cu domnul Tariceanu. Asa vom proceda pentru ca asa este corect. Noi nu mergem in alegeri sa ne batem joc de oameni, sa spunem oamenilor 'votati-ne pe noi, pentru ca avem un program bun si aveti incredere in noi, dar stiti, cand vom face propunerea de prim-ministru nu o sa avem curaj, asteptam sa ne spuna altcineva'. Asa ceva nu facem. Cu toate riscurile. (...) Nu ajungem la suspendarea presedintelui pentru ca nu va fi cazul. Noi nu avem asta in intentie, nici acum, nici anul viitor".

Referindu-se la modificarea Constitutiei pentru a reglementa procedura numirii premierului, Dragnea a explicat ca: "Era pregatita in proiectul de modificare a Constitutiei, (...) dar cred ca anul viitor o sa purcedem la modificarea Constitutiei, care sa regleze si aceasta procedura".

Liviu Dragnea a mai precizat ca PSD nu va fi de acord cu acordarea de puteri sporite sefului statului in noua Constitutie. "Poate doreste puteri sporite, dar nu se poate, pentru ca noi nu vrem si cea mai mare parte din populatie nu vrea. Romanii vor echilibru intre puteri. Foarte multa putere dusa intr-un singur loc nu face bine la sanatate."