Fostul presedinte Traian Basescu a sustinut duminica seara, intr-o emisiune televizata, ca summit-ul NATO de la Varsovia va fi "un esec" pentru Romania. Liderul PMP a declarat la B1TV ca este evident ca miza summit-ului va fi frontiera de Est a NATO si UE si securitatea tarilor baltice, a Poloniei, Romaniei, Bulgariei si Turciei, potrivit Agerpres.

Traian Basescu la B1 TVFoto: Captura B1TV

"Din pacate, acest summit va fi un esec pentru Romania si nu o spun din interes politic, ci o spun stiind ce poate obtine Romania, adica nimic, niciun progres fata de summit-ul din Tara Galilor, din 2014. Acolo s-a stabilit operationalizarea scutului pana la urmatorul summit, acolo am stabilit sa avem operational un comandament de unitate de divizie, acolo s-a stabilit sa avem un comandament de batalion pentru probleme logistice, de imbinare a fortelor (...) Pasul urmator era sa obtinem si trupele pe care sa le comande acest comandament de divizie (...), pentru ca este foarte important sa ai comandamentul. In primul rand trebuie sa il populezi cu logistica necesara soldatilor, adica sa ai tancurile, tunurile, rachete, tot ce iti trebuie pentru lupta pozitionala, sa ai alimentele pentru militari, combustibilul in depozite si militarii sa vina", a declarat Traian Basescu.

El considera ca, in acest moment, Marea Neagra este "un lac rusesc" pentru ca forta militara a Federatiei Ruse in zona aceasta este "mult mai mare si dominanta" in raport cu fortele navele ale NATO, insa a tinut sa sublinieze ca in jurul Marii Negre si in proximitatea acesteia sunt baze aeriene extrem de puternice ale NATO.

Traian Basescu a acuzat Federatia Rusa de faptul ca a fost cea care a incalcat toate regulile, toate angajamentele stabilite, respectiv a "ocupat teritorii din Georgia", a "anexat" Ucraina si a provocat un "razboi civil" in Estul acesteia si, in plus, nu si-a retras nici armamentele din Transnistria.

"Primii care au incalcat toate regulile au fost rusii, Federatia Rusa. Ei nu au respectat mai nimic din ce au promis si atunci trebuie sa avem o reactie de descurajare (...) Acum au ajuns la frontiera NATO, ce asteptam, sa invadeze Polonia ca sa ne trezim (...) Nu, NATO a fost fortat sa reactioneze (...) Putin daca va forta lucrurile (...) nu va face decat sa lanseze definitiv o cursa a inarmarilor, pe care iarasi o va pierde pentru ca nu are forta Occidentului daca se va pune problema cresterii cheltuielilor militare", a incheiat Traian Basescu.