Ministrul Raluca Pruna despre persoanele cercetate care candideaza: Nu putem reglementa bunul simt; putem sanctiona cu votul
"Persoana care este in cursul unei cercetari penale sau al urmaririi penale si care nu este inca o persoana condamnata este prezumata nevinovata. Acum noi nu putem reglementa la nivel de legislatie, cum sa spun, bunul simt - faptul ca daca eu ma aflu intr-o procedura penala ar fi bine poate sa nu ma mai erijez intr-un model pentru societate si sa ma prezint drept candidat care sa conduca cetatea. Sa conduca cetatea catre ce? Noi nu putem legifera asta, dar cred ca modul prin care putem sanctiona acest lucru este fiecare cu votul sau", a afirmat Raluca Pruna, conform Agerpres.
Potrivit ministrului, cata vreme nu se face acest lucru si cata vreme in continuare persoane - fie in urmarire penala fie condamnate - se prezinta din nou in alegeri si sunt alese "aproape ca pare avantajos".
Pe de alta parte, Raluca Pruna a facut si precizari despre asigurarea, in perioada urmatoare, a unui cadru legislativ pentru a se putea confisca produsul infractiunii.
"Tot la nivel de legislatie, urmeaza sa decidem ca pentru anumite infractiuni economice, de exemplu pentru evaziunea fiscala, unde de altfel se lucreaza la modificarea legii, sa ne asiguram ca in masura in care se plateste prejudiciul in integralitate si se da inapoi produsul infractiunii nu se mai antreneaza o pedeapsa penala care sa conduca la suprapopularea penitenciarelor si la tinerea persoanei in custodia statului cu niste costuri pentru societate. (...) Cred ca, daca ii lasam pe oameni liberi, deci le luam inapoi ce au furat si ii lasam sa munceasca, impreuna cu o lectie amara - mi-ai furat banii, ti i-am luat inapoi si trebuie sa o iei de la un moment zero -, exista premisele ca acesti oameni sa munceasca in mod corect", a explicat ministrul Justitiei.

Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
1. legea e votata de parlament,
2. parlamentarii trebuie sa bage minim 100.000 de euro de persoana pentru a se alege. Si cum nici un om cu scaun la cap nu investeste 100.000 de euro pentru un salariu de 1-2000 de euro/luna timp de 4 ani, ghici cine candideaza.
3. votantul captiv voteaza fie pe cine da un kil de ulei, fie pe cine zice primarul ca le apara ajutoarele sociale.
Cercul asta vicios poate fi rupt doar de poporul ne-captiv, ala care nu merge la vot pentru coti sunt hoti, iar el, din turnul lui de clestar nu e interesat de certurile marunte ale politicienilor. Asta pina se intimpla ceva gen #Colectiv, cind explodeaza mamaliga. Pentru 2-3 saptamini.
Daca 2-3 milioane din cei care nu voteaza azi din comoditate, ar vota, spre exemplu USR, ar incepe sa se vada o luminita la capatul tunelului.