Mircea Dumitru: Refacerea structurii scolilor profesionale, o prioritate pentru Ministerul Educatiei/ Persoanele din conducerea universitatilor nu ar trebui sa aiba functii politice/ Nu voi accepta sa fiu in acelasi guvern cu cineva care a plagiat
"Nu toti elevii trebuie sa mearga doar pe filiera teoretica. Economia si societatea au nevoie de oameni cu diverse profesii. Nu trebuie sa ne propunem sa avem numai savanti, asa ceva ar fi imposibil. Multi vor o meserie, care sa-i ajute sa castige bani. Trebuie sa readucem la viata aceasta forma de invatamant", a declarat ministrul Mircea Dumitru la Digi 24.
El a dat asigurari ca o prima forma legislativa prin care sa se reglementeze functionarea acestor scoli va aparea curand, astfel incat in toamna scolile profesionale "sa inceapa in forta".
Ministrul Educatiei spune ca persoanele din conducerea universitatilor nu ar trebui sa aiba functii politice
Ministrul Mircea Dumitru a mai declarat la Digi 24 ca nu este de acord ca persoanele aflate in conducerea universitatilor sa fie implicate activ in politica si sa detina funtii in partide, scrie Agerpres. El a apreciat ca acest cumul de functii reprezinta o "invitatie la coruperea sistemului".
"Cine are functie politica importanta, inevitabil va transforma universitatea intr-o cutie de rezonanta. Universitatea este mediul institutional in care trebuie sa se dezvolte spiritul liber. E complet gresit sa avem acest cumul de functii, chiar daca poate suna ca o limitare a unor drepturi. (...) E profund nociv ca in conducerea unei universitati sa fie persoane care au functii politice", a declarat Mircea Dumitru, la Digi 24.
Ministrul a precizat ca nu poate fi interzis nimanui dreptul de a face politica, dar a spus ca cei care sunt activi in acest domeniu ar trebui sa fie "mai rezervati" in legatura cu functiile de conducere din universitati.
Mircea Dumitru: Nu voi accepta sa fiu in acelasi guvern cu cineva care a plagiat
Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a mai declarat joi seara la Digi 24 ca in cazul in care se va dovedi ca ministrul Petre Toba a obtinut prin plagiat titlul de doctor, el nu va accepta sa fie in acelasi guvern cu cineva care a plagiat, transmite Agerpres.
"Nu voi accepta sa fiu in acelasi guvern cu cineva care a plagiat", a subliniat ministrul Mircea Dumitru, el adaugand ca afirmatia sa nu inseamna ca ii va cere demisia lui Petre Toba. Ministrul Educatiei a mai spus ca ar fi "jenanta" situatia in care el ca membru al Guvernului ar fi pus, avand in vedere si calitatea sa de profesor universitar si rector al Universitatii din Bucuresti, in urma unei eventuale decizii a CNATDCU de plagiat cu privire la Petre Toba.
Pe de alta parte, el a afirmat ca tinerilor nu trebuie sa le fie rusine in viitor sa spuna ca au obtinut titluri de doctori intr-o universitate romaneasca. Dumitru a precizat ca nu a venit la conducerea Ministerului Educatiei pentru a anula anumite titluri de doctor, dar ca sistemul are nevoie de o schimbare.
"Ceea ce se intampla acum e o veste proasta pentru cei care au obtinut prin frauda titlul de doctorat, dar o veste buna pentru intregul sistem, pentru tinerii studenti care trebuie sa aiba, totusi sa aiba incredere, sa nu le fie rusine, sa le fie jena in viitor sa spuna ca au obtinut un titlu de doctor la o universitate romaneasca", a declarat Mircea Dumitru.
Ministrul Educatiei a subliniat ca la acest moment singura metoda de sanctionare a celor care au obtinut titlul de doctor plagiind este retragerea acestui titlu de catre CNATDCU, dar ca pe viitor se are in vedere o responsabilizare totala a conducatorului de doctorat. Mircea Dumitru a declarat ca in Romania s-a ajuns si la situatii in care conducatorii de doctorat aveau in stagiu si cate 80 de doctoranzi, lucru care ridica un semn de intrebare cu privire la pregatirea acestora.
"Este imposibil sa te ocupi in mod serios de toti. Nu poti citi tot, poti sa nu cunosti in totalitate tema, nu poti avea certitudinea ca e ceva de calitate, obtinut fara frauda. (...) Este din pacate un fenomen de o dimensiune la care nu m-am asteptat, dar totusi este periculos sa generalizam. Cunosc zeci, sute de tineri care au obtinut in mod corect titlul de doctor si e nedrept sa aruncam o umbra de indoiala asupra intregului sistem", a mai spus ministrul.

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
Da, plagiatul este o mare problemă pentru că este furt, FURT INTELECTUAL! Și pentru că de decenii în țara noastră furtul ăsta se cultivă neîntrerupt... Exemplul cel mai vizibil a fost titlul de doctor al Elenei Ceaușescu și faptul că a fost făcută membru al Academiei Române...
Dar furt este și copiatul la examene în școală și la facultate... Și este o metodă care a fost permisă și promovată în timp... Și care a dus la calitatea intelectuală a majorității politicienilor nostri, ca să dau un exemplu, la care se mai pot adăuga fapte din multiple domenii ale vieții în România zilelor noastre...
Dar cine nu muncește cu capul înțelege greu gravitatea plagiatului și a consecințelor pe care le provoacă...
Succes, domnule ministru !
Felicitări, domnule ministru, pentru corectitudine și prospețime în gândire! Și succes!