Ministrul Educatiei Mircea Dumitru a declarat, joi seara, intr-o emisiune la Digi 24, ca o prioritate a ministerului pe care il conduce este refacerea structurii scolilor profesionale, transmite Agerpres. Ministrul a apreciat ca aceasta forma de educatie este una de succes in tari foarte dezvoltate.

Mircea Dumitru, rector Universitatea BucurestiFoto: Agerpres

"Nu toti elevii trebuie sa mearga doar pe filiera teoretica. Economia si societatea au nevoie de oameni cu diverse profesii. Nu trebuie sa ne propunem sa avem numai savanti, asa ceva ar fi imposibil. Multi vor o meserie, care sa-i ajute sa castige bani. Trebuie sa readucem la viata aceasta forma de invatamant", a declarat ministrul Mircea Dumitru la Digi 24.

El a dat asigurari ca o prima forma legislativa prin care sa se reglementeze functionarea acestor scoli va aparea curand, astfel incat in toamna scolile profesionale "sa inceapa in forta".

Ministrul Educatiei spune ca persoanele din conducerea universitatilor nu ar trebui sa aiba functii politice

Ministrul Mircea Dumitru a mai declarat la Digi 24 ca nu este de acord ca persoanele aflate in conducerea universitatilor sa fie implicate activ in politica si sa detina funtii in partide, scrie Agerpres. El a apreciat ca acest cumul de functii reprezinta o "invitatie la coruperea sistemului".

"Cine are functie politica importanta, inevitabil va transforma universitatea intr-o cutie de rezonanta. Universitatea este mediul institutional in care trebuie sa se dezvolte spiritul liber. E complet gresit sa avem acest cumul de functii, chiar daca poate suna ca o limitare a unor drepturi. (...) E profund nociv ca in conducerea unei universitati sa fie persoane care au functii politice", a declarat Mircea Dumitru, la Digi 24.

Ministrul a precizat ca nu poate fi interzis nimanui dreptul de a face politica, dar a spus ca cei care sunt activi in acest domeniu ar trebui sa fie "mai rezervati" in legatura cu functiile de conducere din universitati.

Mircea Dumitru: Nu voi accepta sa fiu in acelasi guvern cu cineva care a plagiat

Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a mai declarat joi seara la Digi 24 ca in cazul in care se va dovedi ca ministrul Petre Toba a obtinut prin plagiat titlul de doctor, el nu va accepta sa fie in acelasi guvern cu cineva care a plagiat, transmite Agerpres.

"Nu voi accepta sa fiu in acelasi guvern cu cineva care a plagiat", a subliniat ministrul Mircea Dumitru, el adaugand ca afirmatia sa nu inseamna ca ii va cere demisia lui Petre Toba. Ministrul Educatiei a mai spus ca ar fi "jenanta" situatia in care el ca membru al Guvernului ar fi pus, avand in vedere si calitatea sa de profesor universitar si rector al Universitatii din Bucuresti, in urma unei eventuale decizii a CNATDCU de plagiat cu privire la Petre Toba.

Pe de alta parte, el a afirmat ca tinerilor nu trebuie sa le fie rusine in viitor sa spuna ca au obtinut titluri de doctori intr-o universitate romaneasca. Dumitru a precizat ca nu a venit la conducerea Ministerului Educatiei pentru a anula anumite titluri de doctor, dar ca sistemul are nevoie de o schimbare.

"Ceea ce se intampla acum e o veste proasta pentru cei care au obtinut prin frauda titlul de doctorat, dar o veste buna pentru intregul sistem, pentru tinerii studenti care trebuie sa aiba, totusi sa aiba incredere, sa nu le fie rusine, sa le fie jena in viitor sa spuna ca au obtinut un titlu de doctor la o universitate romaneasca", a declarat Mircea Dumitru.

Ministrul Educatiei a subliniat ca la acest moment singura metoda de sanctionare a celor care au obtinut titlul de doctor plagiind este retragerea acestui titlu de catre CNATDCU, dar ca pe viitor se are in vedere o responsabilizare totala a conducatorului de doctorat. Mircea Dumitru a declarat ca in Romania s-a ajuns si la situatii in care conducatorii de doctorat aveau in stagiu si cate 80 de doctoranzi, lucru care ridica un semn de intrebare cu privire la pregatirea acestora.

"Este imposibil sa te ocupi in mod serios de toti. Nu poti citi tot, poti sa nu cunosti in totalitate tema, nu poti avea certitudinea ca e ceva de calitate, obtinut fara frauda. (...) Este din pacate un fenomen de o dimensiune la care nu m-am asteptat, dar totusi este periculos sa generalizam. Cunosc zeci, sute de tineri care au obtinut in mod corect titlul de doctor si e nedrept sa aruncam o umbra de indoiala asupra intregului sistem", a mai spus ministrul.