Cum au atacat Antena 3 si EVZ guvernul Ciolos pe motiv ca le-ar fi taiat drepturile veteranilor de razboi/ Ce spune Guvernul ca s-a intamplat in realitate

de Mihai Ivascu     HotNews.ro
Miercuri, 3 august 2016, 20:39 Revista Presei | Radio TV


Captura Antena 3
Foto: captura Antena 3
Antena 3 si EVZ au afirmat in mai multe materiale de presa, difuzate in ultimele doua zile, ca executivul "a taiat drepturile veteranilor" iar acestia sunt "obligati sa dea banii inapoi printr-o hotarare de guvern <<fantoma>>". Purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu, a declarat miercuri ca veteranii sunt in continuare scutiti de la plata taxelor si impozitelor locale. In continutul materialelor de presa difuzate de Antena 3 si EVZ se afirma ca ar fi fost scutite de la plata impozitului casele, terenurile si masinile detinute de veteranii de razboi in coproprietate cu sotii sau copiii acestora. In fapt, inainte de publicarea HG "fantoma" imobilele sau mijlocele de transport detinute de orice persoana in coproprietate cu un veteran erau scutite de impozit.
 • HG "fantoma" precizeaza faptul ca scutirea de impozit pentru imobilele si mijloacele de transport detinute in coproprietate de veteranii de razboi, dar si alte categorii de persoane, se acorda doar pentru fractiunea din proprietate pe care o detine persoana scutita de impozit, si nu pentru intreaga proprietate.
"Ministerul de Finante (...) ne-a transmis ca veteranii sunt in continuare scutiti de la plata taxelor si impozitelor locale. (...) Aceasta scutire nu se mai aplica pentru bunurile comune ale familiilor, ci doar pentru bunurile sau cota parte detinuta de persoanele care au luptat in razboi, in teatrele de operatii etc.", a declarat miercuri Liviu Iolu, purtatorul de cuvant al Guvernului, potrivit Agerpres, dupa ce marti seara Antena 3 a titrat pe burtiera: "Veteranii de razboi, obligati sa plateasca impozite pe casa" si EVZ a publicat luni si miercuri doua articole intitulate "DECIZIE REVOLTATOARE luata de Executiv. Guvernul a TAIAT drepturile VETERANILOR si a lovit si in PERSOANELE CU HANDICAP" si "Iohannis a dat, Ciolos a luat. Veteranii de razboi, obligati sa dea banii inapoi printr-o hotarare de guvern <<fantoma>>" (vezi captura articol)Purtatorul de cuvant al Guvernului a precizat ca nu s-a facut nicio modificare legislativa, ci a fost lamurita, printr-o hotarare de guvern, definitia bunului aflat in proprietate.

"Nu s-a facut o modificare legislativa, pentru ca am vazut si aceasta abordare, doar este lamurita printr-o hotarare de guvern definitia bunului aflat in proprietate. Asadar, exista aceasta mentiune in Codul Fiscal actual, Cod Fiscal dezbatut in Parlament pentru foarte mult timp, si in care nu s-au operat modificari. (...) Nu exista nicio alta modificare. (...) Sunt reguli care au fost si pana acum. Nu s-a schimbat nimic", a explicat Iolu.

In aprilie, Guvernul a adoptat hotararea 159/2016, prin care au fost modificate si completate normele metodologice de aplicare ale noului Cod Fiscal. Cateva dintre prevederile HG introduc cate un alineat la articolele din noul Cod Fiscal prin care sunt scutite de impozit cladirile, terenurile si masinile mai multor categorii de persoane, printre care veteranii de razboi, vaduvele de razboi, persoanele cu handicap, persecutatii politic si alte categorii de persoane.

"3. La punctul 23, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (41), cu urmatorul cuprins:
<<(4) In aplicarea prevederilor art. 456 alin. (1) lit. p), r), s), t) din Codul fiscal, in cazul cladirilor aflate in coproprietate, scutirea de impozit pe cladiri se acorda corespunzator cotei-parti din dreptul de proprietate asupra cladirii.>>
", se arata in HG. 159/2016.

Continutul aticolului la care face referire prevederea HG citata mai sus este urmatorul:

"ART. 456 - Scutiri
(1) Nu se datoreaza impozit/taxa pe cladiri pentru:
(...)
p) cladirea folosita ca domiciliu si/sau alte cladiri aflate in proprietatea sau coproprietatea persoanelor prevazute la art. 2 lit. a), c) - e) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 82/2006 pentru recunoasterea meritelor personalului armatei participant la actiuni militare si acordarea unor drepturi acestuia si urmasilor celui decedat, aprobata cu modificari prin Legea nr. 111/2007, cu modificarile si completarile ulterioare;
r) cladirile aflate in proprietatea sau coproprietatea veteranilor de razboi, a vaduvelor de razboi si a vaduvelor nerecasatorite ale veteranilor de razboi;
s) cladirea folosita ca domiciliu aflata in proprietatea sau coproprietatea persoanelor prevazute la art. 1 al Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare;
t) cladirea folosita ca domiciliu aflata in proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat si a persoanelor incadrate in gradul I de invaliditate, respectiv a reprezentantilor legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat si ai minorilor incadrati in gradul I de invaliditate
;", se arata in Codul Fiscal.

Dupa cum se poate observa, prin hotararea de guvern se specifica in clar faptul ca scutirea de impozit pe cladiri prevazuta la art. 456 alin (1) lit. p), r), s) si t) se acorda doar pentru fractiunea din proprietate detinuta in coproprietate de persoanele indicate.

HotNews a identificat ca Hotararea de Guvern introduce cate un alineat la articolele din Codul Fiscal care prevad scutirea de la impozit a cladirilor (art. 456), terenurilor (art. 464) si mijloacelor de transport (art. 469) detinute de anumite categorii de persoane, printre care veteranii, persoanele cu handicap si persecutatii politic.

HotNews a transmis Guvernului o solicitare pe aceasta tema pentru a afla mai multe informatii. Indata ce vom primi raspuns vom reveni cu detalii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14214 vizualizari

 • +22 (28 voturi)    
  La Antena 3 numai minciuni, (Miercuri, 3 august 2016, 20:45)

  emil bobu [utilizator]

  va asteptati la altceva de la un post sluga al unui mafiot?
  • -8 (10 voturi)    
   Scutirea de impozit pe venit in IT e corecta? (Joi, 4 august 2016, 10:00)

   dinica [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   Fara cuvinte, epigonilor!
   • +5 (5 voturi)    
    Stii ce? (Joi, 4 august 2016, 12:00)

    aladdin [utilizator] i-a raspuns lui dinica

    Scutirea aia e pe venitul din salariu si e valabila doar daca salariatul produce de cel putin 10.000$ pe an. Si da, eu as oferi scutire de impozit pe salariu tuturor salariatilor din RO care produc aceasta suma (tine cont ca majoritatea banilor aia vin din afara si se cheltuie aici). Dar asta nu inseamna ca sunt scutiti de impozit pe proprietati sau pe alte venituri, de acord?
    Si acum ia spune, ti se pare ok ca daca un veteran detine 1% din actiunile unui hotel, acel hotel sa fie scutit de impozitul pe cladiri?
    • -1 (3 voturi)    
     Gresiti fundamental. (Joi, 4 august 2016, 13:09)

     dinica [utilizator] i-a raspuns lui aladdin

     Mama este incadrata in aliniatul R.
     Tata a fost veteran de razboi. Dupa deces, am mostenit 25% din casa.
     Mama nu platea impozit, eu da, pentru 25%.
     Scutirea se aplica si inainte pe persoana nu cladire. Pacat ca nu se poate atasa scan dupa chitante...
     Induceti lumea in eroare in mod special sau sunteti dintre cei care va dati cu parerea neinformat fiind?
  • -4 (8 voturi)    
   cladirea este scutita de impozit (Joi, 4 august 2016, 12:18)

   mml [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   Imi pare rau sa va atrag atentia ca si de aceasta data A3 are dreptate, chiar daca niste "indoctrinati inraiti" asemenea Dvs. nu vor sa vada adevarul (sau sunt pusi sa se faca ca nu il vad). Daca cititi cu atentie veti observa ca in textul legii se afirma ca este scutita de plata impozitului "cladirea folosita ca domiciliu aflata in proprietate sau coproprietate de catre o persoana". In acest caz, daca cladirea aflata in coproprietate este scutita de plata impozitului de ce sa mai plateasca si sotia (sotul)? Nu credeti ca acesti "destepti" din guvernul ciolos ar trebui sa plece la cei care i-au "impus" in Romania.
   Stimate dle. Iolu, de ce nu se lamureste si notiunea de coproprietate?
   • +2 (6 voturi)    
    E grele textele (Joi, 4 august 2016, 13:58)

    UnObservator [utilizator] i-a raspuns lui mml

    Probabil ca una din putinele persoane de aici cu reale dificultati in a citi si intelege texte complexe, sunteti dumneavoastra. Dar important este ca Antena 3 are dreptate si de data asta, este?

    Tocmai ca textul legii spune(a) asta este aberant, nu? Daca esti veteran, detinator a 50% din proprietatea respectiva, toata proprietatea este scutita de impozit. Nu amice, ai jumate, jumate e scutit de la impozit, asta s-a introdus prin hotararea cu pricina. Ce-i asa anormal? Pentru ce atat scandal?

    Bine ca ii etichetam pe altii "destepti", nu? Noi sa fim sanatosi, sa votam PSD si la toamna.
   • 0 (2 voturi)    
    va auziti ce spuneti? (Joi, 4 august 2016, 16:09)

    Gobelin [utilizator] i-a raspuns lui mml

    cladirea e scutita de impozit? da' de cand ma rog platesc cladirile impozit, astfel incat unele pot fi scutite de la aceasta sfanta indatorire?
    nu, fratioare, persoanele (fizice sau juridice) sunt sau pot fi scutite de la plata impozitului pe cladire, masina etc... deci precizarea guvernului e binevenita, facilitatile fiscale se acorda unor categorii de contribuabili.
    nu se acorda facilitati fiscale cladirilor in sine.
    la fel cu unele compensatii banesti (pensii/indemnizatii speciale ), care se acorda la fel, doar veteranilor de razboi si vaduvelor acestora, nu si sotiilor, rudelor de grad x sau asociatilor din firma.
    nu-i asa?
 • -22 (32 voturi)    
  pai (Miercuri, 3 august 2016, 20:50)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  oricum am lua-o, tot o mizerie din birou e. statul nu castiga mare lucru financiar din mizeria asta, insa pentru unii dintre cei afectati poate insemna ceva major la bugetul familiei!
  • 0 (4 voturi)    
   Și pentru mine la fel (Joi, 4 august 2016, 10:28)

   Barosanu_nr1 [utilizator] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

   Ar fi ceva (major) să nu mai plătesc impozite. Ce dacă nu sunt veteran? Dacă la alții (tot neveterani) se poate cu scutirea, eu de ce să plătesc?
   • -2 (4 voturi)    
    ce gluma buna (Joi, 4 august 2016, 12:05)

    Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui Barosanu_nr1

    ce impozite sa nu mai platesti tu ?
    daca ai plati un impozit ai sti ca e foarte mic.
    impozitul pe case e infim la noi, e vorba de gest
 • +17 (23 voturi)    
  Antena3, aceeasi ca totdeauna... (Miercuri, 3 august 2016, 21:13)

  motanul_gri [utilizator]

  Aratati-mi un politician care nu a fost niciodata atacat de televiziunea puscariasului Voiculescu, si va voi arata un politician corupt !

  Demnitarii nostri ar trebui sa bucure ca sunt injurati de Antena3, si sa se mandreasca cu aceste injurii asa cum luptatorii curajosi din vechime se laudau cu cicatricile ranilor primite in razboi !
 • +12 (16 voturi)    
  sanctiuni (Miercuri, 3 august 2016, 21:32)

  Ilidia [utilizator]

  Indivizii astia nu pot fi sanctionati si altfel decat cu amenzi simbolice date de CNA ?Ar trebui sa-i "coste", altfel nu le vine mintea la cap.
  • 0 (0 voturi)    
   Cine este (Joi, 4 august 2016, 22:57)

   dan63 [utilizator] i-a raspuns lui Ilidia

   antena 3? În grila de programe a televizoarelor mele nu este!
 • +19 (23 voturi)    
  Tara de securisti si de sinecuristi (Miercuri, 3 august 2016, 21:53)

  Clop [utilizator]

  Hm... da... grohaila Serban, fost sofer la Voicu Catalin, astazi mare pesedist si mare avocat mare, mai ales ca volumetrie in spatiu.

  si un distins reprezentant al lui grohaila Andronic, prea-acoperitul...

  Disperare mare... Interesele sunt majore, toamna aproape, alegerile... alegerile!!!
 • +14 (20 voturi)    
  asemanare (Miercuri, 3 august 2016, 21:57)

  nalbaroiu [utilizator]

  ine se aseamana se aduna..spune un proverb ...so ce poti sa te astepti de la antenisti ???!!! numai dezinformare, ignoranta, dezinformare.......si se mai numesc trust de presa......inccrrredibiiil....cum de astia mai au licenta de emisie......suntem intr0-adevar o tara slaba..oriunde altundeva in lume niste indivizi de teapa astora nu aveau voie sa faca ceea ce ei zic ca e presa........
 • +14 (20 voturi)    
  Evz este Gazeta lu Mazeta (Miercuri, 3 august 2016, 21:59)

  un domn [utilizator]

  impreuna cu Latrina 3, adica tot ceea ce este fetid in comunicarea publica..inteleg ca Varanul a vandut Latrina la Udrea & Andronic comp ?
  p.s urmeaza Raitaru teve a lu Ghita ? Elena gandeshte pozitiv despre Ghitza de la portitza (spre una Alba din CT)
 • +9 (25 voturi)    
  Mai sunt veterani de razboi in viata? Cati sunt? (Miercuri, 3 august 2016, 22:13)

  Je__ [utilizator]

  Sau urla rudele si altii ce isi tin averile pe numele fostilor veterani, si acum nu mai vor sa plateasca impozite?
 • +21 (29 voturi)    
  Plictisitor (Miercuri, 3 august 2016, 23:09)

  ipolitic [utilizator]

  Niste metode de dezinformare clasice, rudimentare, dar care sunt inca in uz, pentru simplul fapt ca dau rezultate.
  Terenul e fertil.
  Am un vecin care a vazut "Independence Day" si a inceput sa stocheze apa plata, zahar, faina si orez cu sacii. Pensionarele mele preferate, care stau toata ziua in fata blocului, imi recita de fiecare data: "..ne-a taiat pensiile, ne-a taiat salariile.."
  Crede si nu cerceta.
  Aceasta matraguna a mintii e imposibil de plivit. Asa ca, hai sictir.
  • -6 (12 voturi)    
   hehe (Joi, 4 august 2016, 8:33)

   jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

   Basistilor, e real ce zic pensionarii la bloc, degeaba: s-au taiat salariile- mama a pierdut o treime din salariu in invatamant iar eu, la privat, daca au vazut ca merge la stat, am fost chemat pentru o reducere de 15% in 2010. Fiind tanar, le-am zis la revedere, am gasit imediat. Nu e propaganda, portocaliilor! Si pensiile au scazut pentru ca au inceput sa se plateasca asigurari :))) Articolul e lung, dar la final scrie acelasi lucru ca la evz sau antena3 :)))
 • +13 (23 voturi)    
  nu au fost taiate drepturile veteranilor (Miercuri, 3 august 2016, 23:47)

  Tovarasu' Spirala [utilizator]

  veteranii beneficiaza in continuare de scutire de impozit pe jumatatea lor de casa
  dar acum sotia trebuie sa plateasca impozit pe jumatatea ei de casa
  ori banii veteranilor sunt banii veteranilor si banii sotiei sunt banii sotiei
  veteranii nu sunt afectati de aceasta masura, sumele pe care trebuie sa le plateasca sotia nu afecteaza bugetul familiei, dezinformeaza antena 3 si evz.ro :)))))
  p.s. acelasi lucru s-a intamplat si in cazul persoanelor cu dizabilitati
 • +7 (7 voturi)    
  In titlu, (Joi, 4 august 2016, 0:31)

  TheFreeOne [utilizator]

  nu cumva lipseste ceva in exprimarea: "pe motiv le-ar fi taiat drepturile " ?
 • +9 (11 voturi)    
  Calomniați, calomniați...! (Joi, 4 august 2016, 7:36)

  Radu I [utilizator]

  Metodă veche (și eficientă) de a schingiui adevărul, de a provoca nemulțumiri, revoltă, dezordine.
  Până când vor citi (și înțelege) beneficiarii hotărârea de guvern prin care se lămurește definiția bunului aflat in proprietate, denigratorii și-au atins ținta, răul a fost făcut.
  Într-un cuvânt Antena 3 și Maestrul și-au făcut datoria.
 • +7 (9 voturi)    
  Pai daca eu . . . . (Joi, 4 august 2016, 8:20)

  Vali Cel Batran [utilizator]

  . . . nu sunt veteran de razboi, dar am in proprietate o parte dintr-o cladire ce intra sub incidenta codului fiscal prin acest art 456, se poate intelege ca si eu sunt scutit de impozit pentru ca acolo locuieste si un veteran de razboi. Art. respectiv precizeaza clar ca este scutita de impozit CLADIREA in care locuieste veteranul, nu veteranul in sine. Precizarile facute de guvern sunt facute tocmai pentru a indrepta magaria facuta in parlament(din prostie sau cu intentie?) si dupa reactia lui Dragnea se poate trage concluzia ca a fost facuta cu intentie! Deci! Am un imperiu locativ in Baneasa de ex. ii vand pe hartie unui veteran o camaruta din ea si gata, eu proprietarul respectivei cladiri sunt scutit de impozite. Ha.ha nu prea merge asa ceva baieti cu Ciolos. Bagaciosul asta va pune bete in roate
 • +9 (9 voturi)    
  Greseala impardonabila (Joi, 4 august 2016, 9:57)

  dinica [utilizator]

  Trebuia inceput cu desfiintarea privilegiilor cum ar fi pensiile speciale(ocupationale) pentru smecherii de securisti, activisti PCR, Sristi, Sppisti, Sieisti, ANPisti, procurori, parlamentari... Cu desfiintarea locuintelor de serviciu, cu desfiintarea caselor de sanatate separate pentru SRI SIE si Justitie... si cu multe alte privilegii...

  Vaduvele veteranilor de razboi trebuiau lasate la urma.
 • +5 (7 voturi)    
  Măi Hotnews, (Joi, 4 august 2016, 10:38)

  Barosanu_nr1 [utilizator]

  Păi voi întâi dați în toată splendoarea ei declarația (de doi lei vechi) a lui Dragnea, preluată direct din difuzoarele interlopilor, fără niciun comentariu, de parcă ar fi avut dreptate omul, și abia după o zi reveniți cu detalii pe subiect?

  Nu vi se pare că ați contribuit măcar puțin la dezinformare, contribuție care putea fi evitată dacă investigațiile se făceau înainte și nu după abordarea subiectului?
 • +3 (5 voturi)    
  de ce nu ma ... (Joi, 4 august 2016, 10:58)

  astronaut [utilizator]

  mira ca EVZ a preluat stirea de la ''haznale'', pai daca maestrul dezinformarilor respectiv Dnul Cristoiu slujitorul devotat al politici comuniste a PSDerbedeilor este obersef acolo de ce sa ne miram !
 • -2 (4 voturi)    
  Cand aveti de gand sa deveniti impartiali? (Joi, 4 august 2016, 15:26)

  mml [utilizator]

  M-am convins ca nu puteti fi impartiali si ca selectati comentariile dupa cum va dicteaza "constiinta".
  Sunt convins ca nici acest comentariu nu veti avea curajul sa-l postati. Cu alte cuvinte, dupa aprecierea Dvs. nu avem voie sa criticam "guvernul" si pe dl. "presedinte", trebuie sa laudam orice actiune a acestora, sa ridicam in slavi "statul de drept" (in special DNA), sa criticam emisiunile prezentate de Antena 3, post care, va place sau nu, este cel mai premiat post TV din Romania, etc.
  Faptul ca sunt de acord cu cele prezentate la A3 cu privire la HG 159/2016, cred ca nu ar fi fost un motiv sa nu-mi admiteti comentariul. Spre exemplu si eu consider ca prin aceasta HG s-au taiat drepturile veteranilor si persoanelor cu handicap. Consider ca intr-o familie nu se face diferenta intre veniturile obtinute de catre fiecare dintre soti, ci este vorba de un venit comun.
  • 0 (0 voturi)    
   eroare totală (Joi, 4 august 2016, 23:00)

   dan63 [utilizator] i-a raspuns lui mml

   fiecare plătește impozit în contul său, adică 50% fiecare soț.
 • 0 (2 voturi)    
  Evident ca toti cersetorii sunt impotriva (Joi, 4 august 2016, 17:12)

  LiviuX [utilizator]

  Adica daca e o cladire in coproprietate intre un veteran de razboi si firma sotiei acestuia, de ce firma sa fie scutita de impozit? Sau chiar intre un veteran care are sa zicem o pensie de 500 lei (valoarea nu conteaza) si sotia care castiga 5 milioane pe luna, de ce sa fie sotia scutita?
 • 0 (0 voturi)    
  Cred ca in plus aici e si o confuzie de termeni (Joi, 4 august 2016, 22:49)

  LiviuX [utilizator]

  Si anume intre "proprietate comuna" si "coproprietate". Poate un avocat sau cineva de specialitate poate lamuri problema. Dupa mine, "proprietate comuna" inseamna ca de ex o casa sau apartament e proprietatea sotilor in mod comun, nespecificandu-se care parte e a unuia si care a altuia. In aces caz evident ca nu se poate spune cat impozit trebuie sa plateasca unul si cat altul, si cred ca scutire de impozit se aplica intregii familii, fara sa se schimbe ceva. "Coproprietatea" ar insemna ca un imobil e impartit intre doi co-proprietari in mod clar specificat. De ex veteranul are etajul iar celalalt (sotia, o firma, altcineva) are parterul. In acest caz evident ca impozitul se poate imparti clar, iar veteranul va fi scutit doar de parte lui, etajul. Nu vad de ce ar trebui si celelalt sa fie scutit. Aici cred ca intervenit modificarea legii. Asa e si in alte tari. Daca cineva poate confirma (sau infirma) il rog sa o faca, dar si prezentand trimiteri la lege, nu doar vorbe goale.
 • 0 (0 voturi)    
  ipocrizia e mare (Vineri, 5 august 2016, 18:26)

  CatalinGhita [anonim]

  http://www.stiripesurse.ro/ciolo-adopta-naravul-lui-pinocchio_1145982.html


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by