Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat joi seara, la Realitatea TV, ca nu se pune problema privatizarii sistemului sanitar sau a spitalelor, dar nu a exclus parteneriatul public-privat, fara costuri sulimentare pentru pacienti.

Vlad VoiculescuFoto: gov.ro

"Nu va fi niciun fel de privatizare a sistemului de sanatate sau a unor spitale. Dar putem vorbi de parteneriat public- privat. Acesta inseamna ca partenerul privat sa construiasca spitalul si sa se ocupe de administrarea cladirii. Actul medical ramane in totalitate la stat. Actul medical insemnand tot ceea ce are legatura cu pacientii, asta insemnand ca nu va exista nicio plata suplimentara pe care pacientii vor trebui sa o faca", a spus Vlad Voiculescu la Realitatea TV, potrivit News.ro.

Ministrul Sanatatii a adaugat ca, astfel, oricine poate avea acces la servicii medicale decente si gratuite.

Intrebat de cauzele lipsei din spitale a medicamentelor oncologice, Vlad Voiculescu a spus ca medicamentele inovative nu se gasesc deoarece sistemul nu are posibilitatea financiara de a sustine asemenea cheltuieli, iar medicamentele ieftine lipsesc din cauza unor intarzieri, neimputabile lui, la plata medicamentelor.

"Pe de alta parte, este adevarat ca lipsesc si medicamentele ieftine si asta de ani de zile. Asta are mai mult de-a face cu politica noastra de preturi pentru medicamente, vorbim despre ordinul 75, ordin a carui aplicare am amanat-o pana la 1 noiembrie. In urmatoarele saptamani vom veni cu o noua metodologie de preturi", a precizat Voiculescu.

Vlad Voiculescu: In septembrie vom promova Legea vaccinarii

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a mai anuntat la Realitatea TV ca in septembrie va fi promovata in Parlament Legea vaccinarii, aflata deocamdata in lucru la Ministerul Sanatatii, scrie News.ro.

Vlad Voiculescu a spus joi seara ca Ministerul Sanatatii lucreaza la Legea vaccinarii, care ar urma sa fie promovata in Parlament in luna septembrie. Ministrul Sanatatii s-a referit si la problemele existente in aprovizionarea cu vaccinuri.

"Sunt probleme cu aprovizionarea cu vaccinuri. Pe de o parte, pentru un anumit vaccin este o problema legata de o companie care este in insolventa, incercam sa iesim din acest contract, sper ca in urmatoarele zile sau saptamani sa avem o solutie", a spus Vlad Voiculescu.

Ministrul a precizat ca, in privinta vaccinurilor, exista probleme legate atat de distributia in teritoriu, cat si de achizitia la nivel national.

"Se intampla ca o companie care are un contract cu Ministerul Sanatatii sa nu-si onoreze obligatiile, si atunci, daca Ministerul este ingradit de acest contract, nu poate sa iasa pur si simplu si sa cumpere de la o alta companie, dar dincolo de aceste probleme punctuale avem in lucru Legea vaccinarii, pe care o sa o promovam probabil in septembrie, Legea vaccinarii care are in vedere si stocuri mult mai largi, care sa asigure mult mai bine nevoia de vaccinuri", a declarat ministrul Sanatatii.