Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminica seara ca s-ar putea ajunge la alegeri anticipate in cazul in care presedintele Klaus Iohannis nu va desemna premierul PSD-ALDE dupa alegerile parlamentare, informeaza Mediafax.

Liviu DragneaFoto: AGERPRES

''Incredere 100% nu am (ca va desemna premierul PSD-ALDE, n.r.), sunt foarte sincer. Foarte multi spun ca nu va respecta nici cutuma, nici spiritul Constitutiei, nici votul popular si va incerca sa forteze o majoritate prin tot felul de mijloace.

(...) Imi doresc ca presedintele Romaniei, acum domnul Iohannis, sa respecte votul popular pentru a fi liniste si stabilitate in tara, pentru a nu ajunge la alegeri anticipate'', a afirmat Dragnea la Antena 3.

Liviu Dragnea a afirmat ca PSD va avea o majoritate ''serioasa'' cu ALDE si ca isi doreste sa nu se ajunga in situatia in care presedintele sa nu tina cont de votul popular si sa incerce sa isi impuna un premier.

''Eu cred ca influenta presedintelui Iohannis in PNL este uriasa (...) pana la o limita este o situatie firesca. Am auzit si eu poteci facute ziua, noaptea spre Cotroceni. Nu stiu daca este adevarat sau nu. Stiu ca cert nu are o astfel de relatie cu PSD. Stiu ca si-ar dori un guvern al lui, adica un guvern format de PNL. Este firesc. Sper sa nu depaseasca o limita la alegeri'', a adaugat el.

Singura situatie prevazuta de Constitutie pentru organizarea alegerilor anticipate este dizolvarea Parlamentului.

Acest lucru se poate realiza potrivit articolului 89 din Constitutie.

''Dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, Presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura. In cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singura data'', se arata in legea fundamentala.