Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu a declarat, marti, in legatura cu relatarile din presa potrivit carora el a eludat coada formata la Directia de pasapoarte si eliberare permise, ca exista o doza imensa de populism in Romania si ca nu a vazut si nu ar fi de dorit ca prim-ministri, ministri, presedintele tarii sa faca exercitiul de a sta la coada, informeaza Agerpres.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

"Exista o doza imensa de populism in Romania. Trebuie sa ne hotaram ce vrem. Vrem ca anumiti oameni cu functii importante in stat sa se distinga stand la cozi, sigur nefiresti fara indoiala si pe care si eu le condamn, sau vrem sa se ocupe de ceea ce trebuie in functia respectiva, cum isi gestioneaza timpul ? Suntem intr-o faza de populism extrem in Romania care face sa existe aceste atitudini pe care le-am observat", a spus Tariceanu, la B1 Tv, explicand situatia relatata in media, potrivit careia el a eludat saptamana trecuta coada la DRPCIV pentru a-si reinnoi permisul de conducere.

De asemenea, presedintele Senatului a afirmat ca acea coada nu a fost de 1.000 de persoane, in conditiile in care seful institutiei i-a relatat ca in acel moment se eliberau intre 200 si 400 de permise de conducere pe zi.

"Nici eu n-am vazut, nici nu cred ca ar fi de dorit sa vedem prim-ministri, ministri, presedintele tarii in trecut sau in viitor facand acest tip de exercitiu. Ramane de rezolvat de ce se intampla aceasta problema.

Am avut aceasta ocazie sa vorbesc cu seful institutiei si care mi-a spus: 'In momentul de fata se elibereaza intre 200 si 400 de permise pe zi". Deci nu 1.000, cum a fost facuta valva. Am vazut ca stirea a fost preluata nemestecat ca au stat 1.000 la coada. Intre 200 si 400 de permise pe zi pentru ca s-a concentrat in acelasi loc si Bucurestiul si Ilfovul si au un deficit de personal. Sigur ca ar fi problema Executivului pentru ca Executivul s-a angajat la debirocratizare.

Debirocratizarea vedem ca este, mai degraba, un slogan", a mentionat Tariceanu. El a adaugat, in context, ca in Romania, conform legii, inalti oficiali beneficiaza de un sistem de protectie asigurat de SPP.

"Exista anumite protocoale intre SPP si institutii in cazul in care un oficial, eu sau altul care beneficiaza de aceste dispozitive, are nevoie sa mearga intr-o institutie publica, aceste protocoale prevad cum se realizeaza aceste comunicari si modul de functionare. Pentru ca exista anumite considerente de securitate care functioneaza in egala masura si in Romania si in alte state (...) in asa fel incat sa se evite situatii, incidente", a precizat Tariceanu.

Totodata, presedintele Senatului a mai explicat ca a fost sa-si preschimbe permisul, a depus un dosar, a platit taxa la CEC si a fost chemat la ora 4,30 sa-si ridice documentul. "Mi-au transmis cei de la SPP: 'trebuie sa ne prezentam la 8 fara 20 sa depunem dosarul'.

(...) Pe baza informatiilor care au aparut in presa, probabil cineva din interiorul institutiei a anuntat. Nu incepuse inca programul de lucru, oficial, cu publicul. Am venit dupa aceea, seara, sa ridic permisul. Erau cateva persoane la rand", a mai sustinut Tariceanu.