Gabriel Biris sustine ca i-a prezentat ministrului Finantelor, Anca Dragu, controversatul proiect de modificare a Codului Fiscal care a dus la demisia sa din functia de secretar de stat in minister. Biris a afirmat joi seara, la emisiunea Ora de Stiri de la TVR, ca Anca Dragu stia de existenta proiectului si ca acesta a aparut in presa inainte de a fi trimis la Consiliul Fiscal. Biris a mai declarat ca nu a lucrat singur la acest proiect, ci cu o intreaga echipa.

Gabriel BirisFoto: Hotnews

UPDATE: Gabriel Biris la Realitatea Tv, intrebat daca Anca Dragu stia despre proiectul de modificare a Codului Fiscal si daca l-a citit: "Sunt totusi 100 de pagini, nu stiu daca un ministru poate sa citeasca toate aceste detalii tehnice. Este greu de crezut ca a citit fiecare virgula, dar ideile principale de acolo au fost discutate."

"Am fost o echipa, n-am lucrat singur la el . Am fost ajutat de colegii de la Directia Legislatie Fiscala", a afirmat fostul secretar de stat si coordonator al Departamentului de Legislatie Fiscal din Ministerul Finantelor.

Biris mai spune ca ministrul Finantelor, Anca Dragu, nu a respins proiectul, ci a spus "Nu marim niciun fel de taxa".

Gabriel Biris a admis insa ca proiectul trebuia discutat si explicat inainte de a aparea in spatiul public, dar sustine ca a mizat pe confidentialitatea colegilor din interiorul ministerului.

Fostul secretar de stat mai spune ca nu are nicio suspiciune ca proiectul ar fi plecat la presa de la Consiliul Fiscal sau de la mediul din afaceri, care l-au primit sub rezerva confidentialitatii, dar a refuzat sa faca alte comentarii.

Gabriel Biris sustine in continuare acest proiect, despre care spune ca e foarte important pentru simplificare si nu aduce niciun leu sarcina fiscala.

El si-a motivat demisia afirmand ca "Din cauza criticilor din ultima perioada la acest proiect, critici nefondate, s-a creat o presiune inutila pe colegii mei din guvern, pe care consider ca e normal sa mi-o asum si sa-mi dau demisia."

  • Biris a confirmat miercuri existenta proiectului de modificare a Codului Fiscal prezentat in presa, neasumat de Anca Dragu

Miercuri seara, Gabriel Biris, inca secretar de stat in Ministerul Finantelor si coordonatorul Departamentului de Legislatie Fiscala din institutie, a confirmat existenta proiectului de modificare a Codului Fiscal, prezentat marti seara de Profit.ro, proiect care fusese respins in decursul zilei de ministrul de Finante Anca Dragu. Biris a explicat ca proiectul era inca in discutii si ca urma sa fie prezentat public la un anumit moment, pentru a putea fi si explicat. Secretarul de stat a subliniat ca proiectul a avut drept scop simplificarea sistemul contributiilor sociale si nu presupunea nicio marirea a contributiilor.

"Este oarecum un incident regretabil ca un proiect inca in discutii a iesit pe surse si oameni care nu prea au inteles ce scrie in acel proiect au inceput sa-l critice. Acel proiect este despre simplificare, despre usurarea sarcinii fiscale totale, pentru ca cine l-a studiat putin mai in amanunt putea sa vada ca propuneam introducerea pentru prima data in legislatia noastra a unei plafonari a bazei de calcul a contributiilor sociale efectiv, pe suma tuturor veniturilor, in asa fel incat contributiile astea sa nu fie asa, fara numar, fara limita, ci sa simplificam pana la urma legislatia. Practic, cea mai mare parte din modificari, nu neaparat chiar cele mai importante, la asta se refereau, la contributiile sociale si impozitul pe venit. Am vazut ca exista critici, ca s-ar mari cotele de contributii, dar acest proiect nu este despre majorari de taxe", a declarat miercuri Gabriel Biris pentru Calea Europeana.

"Stim vreo firma care sa se fi imbolnavit si sa se duca la doctor? Stim vreo firma care la batranete sa ia pensie? Trebuie sa intelegem un lucru: contributiile la sanatate si la pensii nu sunt ale angajatorului, ci ale angajatului. Ca noi, datorita unei ipocrizii bine cultivate de-a lungul timpului, am impartit contributiile in parte, pentru angajat mai mici si pentru angajator mai mari, a fost doar pentru a ascunde o realitate, si anume cat de mare este costul muncii in Romania. Este foarte mare, si nu datorita impozitului pe venit, ci a contributiilor care sunt asa de mari si pentru ca foarte multi nu le platesc. In propunerea la care facem referire acum, prin ajustarea bazei, includerea sumelor datorate de angajator in baza de calcul, in salariul brut, se facea ca efectul asupra angajatului sa fie zero, acelasi net, iar efectul asupra angajatorului sa fie zero, acelasi cost total. Doar se creeaza o baza unitara de aplicare a impozitului pe venit si contributiilor sociale pentru toate tipurile de venituri", a mai precizat Biris.

  • Proiectul de ordonanta care ar fi transferat povara fiscala de la angajator la angajat, neasumat de ministrul Finantelor

Profit.ro a scris in premiera, marti seara, despre un proiect de ordonanta de modificare a Codului Fiscal care ar fi prevazut majorarea de la 10,5% la 21,7% a contributiilor de asigurari sociale (CAS) ale angajatului, iar pentru sanatate (CASS) o crestere de la 5,5% la 8,9%.

Potrivit proiectului, contributiile ar fi urmat sa fie platite doar de angajati, ceea ce ar fi avut un impact negativ asupra salariilor nete, iar in proiect se prevede ca angajatorii - inclusiv cei privati - sa fie obligati sa mareasca salariul brut.

Proiectul, initiat de Ministerul Finantelor, ar fi intrat in circuitul de avizare si de discutii cu mediul de afaceri, a mai scris Profit.ro, nefiind insa asumat sau respins oficial de Ministerul Finantelor.

Miercuri la pranz, ministrul Finantelor, Anca Dragu, a avut prima reactie pe aceasta tema: "Nu avem in vedere o asemenea masura. Eu ca ministru al Finantelor nu am in vedere o asemenea masura. Predictibilitatea fiscala este foarte importanta in actul guvernamental si pentru activitatatile economice, nu renunt la acest principiu."

Ministrul Finantelor a anuntat ca in cateva zile "Vom posta pe site proiectul pe care eu mi-l asum, e vorba strict de masuri de simplificare. Nu va creste povara fiscala, nu vor fi cresteri de taxe."

"Eu ca ministru al Finantelor nu am in vedere o asemenea masura. Solicitarea mea a fost foarte clara: de a gasi solutii pentru simplificare fiscala si debirocratizare", a subliniat Anca Dragu.

"Este vorba numai si numai de simplificari si procese de debirocratizare, in niciun caz nu va creste povara fiscala, nu va creste vreo taxa sau vreun impozit, fie ca este vorba de persoane fizice, persoane fizice autorizate sau persoane juridice", a adaugat ministrul.

Anca Dragu a mai precizat ca "Eu am cerut expertilor din minister diferite analize pe posibile masuri de simplificare. Nu exista in acest moment o decizie la nivelul ministerului si in niciun caz nu am cerut un scenariu in care sa creasca povara fiscala."

Tot miercuri la pranz, Ministerul Finantelor a anuntat, intr-un comunicat, ca urmareste "simplificarea si stimularea investitiilor prin masuri fiscale, nicidecum majorarea taxelor si impozitelor".

  • Liviu Iolu: Gabriel Biris si-a depasit mandatul acordat de premier

Gabriel Biris a demisionat joi din functia de secretar de stat si coordonator al Departamentului de Legislatie Fiscal din Ministerul Finantelor. Demisia lui Gabriel Biris are legatura cu scandalul privind modificarea Codului Fiscal, dupa ce un proiect de ordonanta neasumat de ministrul Finantelor a ajuns in presa.

"Si-a dat seama ca si-a depasit mandatul acordat de premier in ceea ce priveste debirocratizarea sistemului fiscal si si-a depus demisia la Cancelaria primului ministru", a declarat Liviu Iolu, purtatorul de cuvant al Executivului. "Din pacate Gabriel Biris a depasit acest mandat si a lansat in spatiul public masuri pe care acest Guvern nu si le asuma", a subliniat purtatorul de cuvant al Guvernului.

"In aceasta dimineata a ajuns la premierul Dacian Ciolos demisia domnului Biris si premierul a acceptat aceasta demisie", a anuntat Liviu Iolu, adaugand ca "Din pacate Gabriel Biris a depasit acest mandat si a lansat in spatiul public masuri pe care acest Guvern nu si le asuma".

Liviu Iolu a mai precizat ca Biris si-a depus demisia fara ca aceasta sa ii fie ceruta.