Mircea Dumitru: Bacalaureatul ar trebui sa fie diferentiat
"Lucram de foarte mult timp la ideea aceasta de a largi putin orizontul filierelor scolare pe care le avem. Oamenii insista foarte mult asupra filierei teoretice care, in mod inevitabil, te duce la sfarsitul clasei a XII-a in fata examenului de bacalaureat. Avem zeci de mii de elevi care nu reusesc sa termine cu diploma de bacalaureat si, in acelasi timp, nu au nicio meserie formata. Acesta este un esec al scolii, nu al elevilor. Din pacate, elevii sunt cei care sufera acest esec al sistemului. (...) Nu este nimic rusinos in faptul ca poti sa fii un foarte bun electrician, un foarte bun tehnician, un foarte bun chimist de laborator, un foarte bun zidar. Exista elite si la acest nivel. Bacalaureatul ar trebuie sa fie diferentiat. (...) Intr-o astfel de aranjare naturala, normala a lucrurilor, nu am mai avea cu siguranta acest esec atat de greu de suportat. La 18 ani termini liceul, nu ai nici diploma de bacalaureat, nu ai nici meserie. Ce faci mai departe?", a spus demnitarul.
Ministrul a precizat ca, impreuna cu mai multe ministere, Ministerul Muncii, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Economiei, se lucreaza la realizare unui pachet legislativ care sa defineasca foarte clar ce inseamna invatamantul dual, ce avantaje prezinta acesta pentru angajatori si care este finalitatea pentru elevi.
"Insistam foarte mult in lunile urmatoare si vom avea pana la sfarsitul acestui semestru, cu siguranta pana la sfarsitul mandatului meu, un pachete legislativ care este acum gandit in coordonare cu alte ministere importante, de pilda cu Ministerul Muncii, cu Ministerul Fondurilor Europene, cu Ministerul Economiei. Sa avem un pachet legislativ care sa defineasca foarte clar (...) ce inseamna acest invatamant dual, care sunt avantajele pe care le vor avea angajatorii, care sunt mizele si care este finalitatea invatamantului pentru elevi", a afirmat Dumitru.

Șansa ratată a PNL și perpetuarea dezastrului urbanistic din București
Soarta Măsurii 3 pentru finanțarea IMM-urilor a devenit incertă / Ministrul economiei nu vrea să spună ce se întâmplă cu proiectele depuse de firme
Irina Alexe, o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, a fost numită, până la urmă, secretar de stat în Ministerul de Interne
Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
Ce nu pot înțelege cum se sunt ținuți în inspectoratele școlare toți politrucii, toți, absolut toți sunt în partide.
Schimbări zero/nada/nothing.
O zi mai bună.
Ia sa dea bacalaureatul fiecare cetatean al tarii, la fiecare 5 ani, pana la varsta de pensie! Ar fi corect? NU. De ce? Pentru ca se repeta examinarea. Pai atunci sa nu se repeta niciodata! Ai studiat o materie, ai promovat-o, gata!
Pentru ca toate liceele de la tara unde se iau notele de noua si zece cu cite-o gisca, cu cite-un vitel sau cu cite-un cos de oua sau cu orice altceva decit pe merit sa bnu ajunga sa concureze pe posturile de la facultate cu cei din licee cu promovabilitate 100% la bac.
Tocmai asta e ideea bac-ului, sa fie o supra-verificare a faptului ca evevul a ramas cu ceva dupa cei 12 ani de scoala si ca n-a luat note exclusiv cu spaga. Si la cit de dificil e bac-ul in ziua de azi, oricine a mai dat pe la scoala si a mai invatat cite ceva poate sa-l ia fluierind.
Asha ca... lasa visele astea umede si pune burta pe carte...
Guvern pur tehnocrat (cu membri numiti fara nici un fel de interventii politice) = promovare la conducerea ministerelor a expertizei si experientei in forma compeptitiva.
Nu poti pretinde unui PM tehnocrat sa nu aiba afinitati de ideologie cu anumite doctrine dar poti impune comportamentul echidistant functie de necesitatile urgente ale tarii. Stanga ar dori sa zicem prioritizarea rezolvarii problemelor de ordin social in timp ce dreapta isi doreste urgentarea modernizarii infrastructurii. Promovarea invatamantului dual le rezolva pe amandoua..., pregatirea viitorilor platitori de taxe pe baza capacitatilor demonstrate si implicit cresterea nivelului de ocupare a fortei de munca VS cresterea productivitatii si crestere calitativa!
De asemenea, despre examenul de admitere la licee. Implementarea se tot amana. Pana cand??