Mircea Dumitru, despre amanarea concursurilor pentru directorii de scoli: Politicul nu vrea sa piarda controlul asupra scolilor
Potrivit ministrului, daca amendamentul va fi adoptat in Camera Superioara a Parlamentului inainte de data de 12 octombrie, atunci procedura de organizare a concursului pentru directorii de scoli va fi oprita.
"(Cei care au amendat Legea Educatiei - n.r.) nu vor sa piarda controlul politic asupra scolilor, pe scurt. (Acest control se manifesta - n.r.) in momentul in care directorul este numit pentru o perioada foarte scurta, in momentul in care nu are un contract de management pe care il obtine pe baza unui concurs public in care dovedeste ca are capacitatea de a conduce scoala sau liceul in care functioneaza. (...) Procedural, suntem blocati in organizarea acestor concursuri daca amendamentul va fi adoptat (de Senat - n.r.) pana pe 12 octombrie, cand calendarul a anuntat clar ca avem prima proba a acestui concurs national. Va trebui sa oprim procedura", a declarat ministrul intr-un interviu acordat Digi24.
Intrebat daca politizarea este cea mai mare problema cu care se confrunta sistemul educational din Romania, Mircea Dumitru a explicat ca aceasta 'nu e cea mai mare problema, dar este o problema', dorinta sa fiind ca prevederile legale sa fie respectate.
"Vreau sa respect legea, pentru ca aceste concursuri trebuie organizate potrivit legii, iar din 2008 si pana acum sunt cel putin doua cicluri in care nu s-a aplicat legea desi, declarativ, toti actorii principali din politica, din Ministerul Educatiei, au spus ca trebuie sa avem concursuri. Chiar si doamna Andronescu. Daca o intrebati o sa spuna: Da, sunt de acord sa avem concursuri, dar le vom face in vara anului viitor", a mai spus ministrul Educatiei.
Acesta a sustinut ca metodologia de organizare a concursurilor nu da voie la aranjamente politice, dar daca se vor organiza in vara anului 2017, asa cum prevede amendamentul in discutie, ar putea exista riscul sa nu fie "foarte corecte sau transparente".
Referitor la modul in care un director de scoala poate fi considerat "agent electoral", ministrul a explicat ca, 'prin influenta pe care o are asupra colegilor din scoala, parintilor, elevilor", el poate promova actiunile 'unui partid sau altuia'.
"Scoala trebuie depolitizata. Scoala are o menire, o vocatie nationala", a subliniat Dumitru.
Comisia pentru invatamant din Senat a adus un amendament Legii Educatiei, prin care concursul pentru ocuparea functiilor de director si de director adjunct in unitatile scolare se organizeaza numai dupa finalizarea semestrului II, la inceputul noului an scolar.
Secretarul comisiei de invatamant acuza faptul ca altcineva a semnat raportul prin care se amana concursul pentru directorii de scoli in locul sau: "Doamna Andronescu trebuie sa explice, dar nu raspunde la telefon. E strigator la cer"
UPDATE Mister total la Senat: Cine a semnat alaturi de Ecaterina Andronescu un raport care schimba soarta scolilor/ Andronescu: "Nu inteleg toata agitatia. Este un amendament care urmeaza procedurile parlamentare"
Raetchi (PNL), despre amanarea concursurilor pentru ocuparea functiilor de director in scoli: "Cer PSD sa renunte la propunerea aberanta. Politizarea invatamantului ne readuce in anii de glorie ai lui Iliescu"
Armand (USR): Inadmisibila interventia PSD in organizarea concursului pentru directorii de scoli. Ecaterina Andronescu incearca sa mentina politizarea conducerii scolilor
Ministerul Educatiei a publicat modele de subiecte pentru proba scrisa a concursului de directori de scoli

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
academician, doctor, inginer chemist, cati andronescu!
PS: intrebare de dobitoc: "vai, dupa ce moare Soros, cine o sa mai fie vinovat?". Ca si cealalta "Daca Basescu nu mai e in functie, cum poate cineva fi basist?"
Asa cum cineva poate fi "stalinist" (Macovei) la 60 de ani dupa moartea aluia. Dar la necititi istoria se rezuma la fituicile date la adunarile de spalare pe creier basiste, sorosiste, etc.
Revenind la subiect:
In primul rand, graba de a face concurs, acum si la ora asta, e extrem de suspecta.
Din punctul meu de vedere, problema e absolut de importanta secundara; reprezinta probabil doar pregatirea unei alte teme a loserilor, ca oamenii au votat cum au fost impinsi/sfatuiti/amenintati de directorii de scoli. Nu de alta, dar aia cu votul pe kilul de faina nu mai pare de actualitate.
Oricum, daca loserii de acum, nealesi de nimeni, considera ca problema e importanta si trebuie MUSAI, acum si la ora asta, reglementata de un ministru, atunci argumentul ca Nea Ion, alegatorul, il cunoaste sau nu pe ministrul in cauza este irational, chiar hilar. Concluzia ca alegatorul Nea Ion nu poate intelege inaltimea masurilor ministrului si ilogica si elitista in masura in care prostia poate fi elitista.
Mai mult decat atat, concluzia ta este chiar inversul democratiei: adica Sulica, neales de nimeni, are dreptul sa faca ce vrea, culmea ...pentru ca, netrecand prin procesul alegerilor, ca nu-l cunoaste nimeni.
CONTUZIE LOGICA, dar nu ma astept ca vreun basist-sorosist sa priceapa termenul asta.
Esti unul dintre putinii de pe forumul HN care intelege sensul acestui cuvant. Nu vorbesc despre maimutele urlatoare-minusitoare, dar sper ca tu intelegi bine diferenta dintre formalitate (trecerea formala prin Parlament ) si profunzime (supunerea aprobarii electoratului a unui program de guvernare).
Daca da, iti dai seama ca un guvern pus ca administrator temporar, ca solutie de avarie nu poate avea pretentia sa stabileasca mersul unei societati pentru decenii.
Sa vezi ce nasol e cand se strange streangul...
Mama lor de basisti!
hi hi hi hi
Asa ca....da minusuri, atata poti !
De ce nu mergi pe site-uri cu oameni care sunt " nespalati " ?
Ia de exemplu minustrul educatiei, un 'neica-nimeni' caruia tu nu ii ajungi nici macar pana la buric.
Nu ai inteles inca ca astia de pe forumurile astea nu suntem chiar atat de slabi de inger incat sa cascam gura la debitarile unui frustrat comunist?
Chiar nu ai nimic mai bun de facut?
Din punct de vedere al functiei pe care l-au cocotat unii, e chiar un mare Neica-Nimeni.
Nu mai spun ca nu e legitimat de nici un program electoral sau ciclu de alegeri. Dar acest neica-nimeni pretinde - ca si alti 20-30 care au facut fiecare "reforma lor" in invatamant - ca e guru si ca le stie pe toate. Mai mult decat atat, nevalidat nici de dracu, vrea ca 20 de milioane de romani sa danseze dupa "adevarul/reforma" lui.
Ei, iaca nu se poate intr-o democratie.
PS: Care-i problema sorosistilor ca prin alegeri sa fie validati si sa vina sa fericeasca natiunea cu programele lor? Aaaa, nu-i alege nici dracu?
Precum regina Angliei...vezi neimplicarea in cazul Brexit !
In cazul Angliei, familia regala britanica si-a dovedit atasamentul fata de britanici, INCLUSIV pe timpul bombardamentelor asupra Londrei.
La romani nu e cazul, nu am ce familie regala sa sustin, asa ca alege tu raspunsul.
Dupa performantele invatamintului romanesc ar fi normal ca posturile de conducere sa fie ocupate prin concurs. Sper ca treaba asta sa nu tina doar 20 - 30 de ani ci cu mult mai mult.
Tu ce ai vrut sa spui ?
Asa ca te rog frumos sa nu te iei de pastilele lui!
Le-o fi uitat in Romania acu' vreo 15 ani...
- "nu-l alege nici dracu"? In Romaina nu este nevoie sa fii ales pentru a fi ministru. In general partidele aleg ministrii. Pentru acest guvern partidele au renuntat la acest lucru. Au preferat marile partide sa fie in "opozitie" dupa ce au votat guvernul.
Si am doua mii de argumente in fiecare postare; dar tu, neavand neuronelul suficient dezvoltat te oripilezi la niste expresii ce exprima realitatea mai bine ca o pagina de smiorcaieli;
PS: am mai explicat de cateva ori: Maria Sa Poporul a cautat un termen scurt pentru prostul fudul, agresiv, bun de nimic, taietor de frunza la caini, "de dreapta" pe bloguri, aproape cersetori in viata reala. Prostalanul in discutie are mult mai multe caracteristici, ura si invidia fiind printre cele mai vizibile, dar a fost numit scurt "basist". La inceput a fost ceva legat de apartenenta politica apoi - pur si simplu - a devenit substantiv comun.
Vei fi find vreun directoras care se teme de examen. Esti si doctor?
PS: In ceea ce priveste "dezastrul comunist" citeste putina istorie, statisticile vremii si ... macar fii consecvent: daca dezastrul era asa de mare, de unde furau astia 25 de ani dupa plecarea comunistilor? Cate spitale noi s-au construit dupa cele cateva mii construite de "dezastrul comunist" ? Zero? Aha!
executand ordine, desigur.
De ce nu se pensioneaza in beneficiul educational al copiilor nostri.
Este depasita, oare nu realizeaza?
Numai idei invechite. Tot ea este geniul repartizarii computerizate.