Catalin Tolontan a intrat in direct la Antena 3: De ce ni s-a spus luni prin purtatorul de cuvant al SMURD ca la ora 05:00 s-a primit un apel de urgenta, cand primul apel a fost la ora 03:27? Cand ni se comunica o informatie publica, ni se comunica prin numele 112, nu prin numele Bucuresti-Ilfov sau al nu stiu carui departament.
- Gyuri Pascu nu a avut nicio vina ca cei de la SMURD si cei de la Ambulanta nu s-au inteles.
- Toate apelurile ajung initial la 112 SMURD si apoi sunt distribuite prin protocol.
Managerul Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov a mai declarat ca artistul a refuzat sa mearga la spital, deoarece a facut foarte multe investigatii pe baza atacului de panica de care suferea si ca isi doreste "doar sa se odihneasca". Ioan Gyuri Pascu i-a mai spus medicului de pe ambulanta ca nu mai dormise de 3 nopti.
Personal, cred că doctorul care l-a văzut pe Ioan Gyuri Pascu în acea noapte nefericită ar avea ceva să-și reproșeze, strict d.p.d.v. medical. Și (atenție, nu-i fac niciun proces de intenție, sunt de acord că poți să treci peste diagnosticul corect al unui infarct, în urgențe, în diverse circumstanțe nefavorabile, cum ar fi antecedentele de atac de panică, etc.) mai cred că-și va aminti, cu mult regret, toată viața de acest caz.
Așa a fost să fie, păcat...
Ia te uita. Pacientul trebuie sa inteleaga relevanta anamnezei, nu medicul chemat sa intervina. Doamna asta povesteste totul ca si cum intalnirea dintre Ioan Gyuri Pascu si medic a fost una intamplatoare, la o coada la ceva, si au mai schimbat impresii.
Ce putea sa faca doamna medic? In primul rand sa nu fie superficiala, ci sa chestioneze trecutul medical al pacientului. Nu se pune problema ca pacientul nu a spus, ci ca medicul nu a intrebat, si nu oricum, ci cu aplicatie, doar de aia este medic. Daca a pus diagnosticul de "atac de panica", inseamna ca a preferat sa ia in calcul foarte putinele elemente ce-i stateau la indemana, fara nici o preocupare de a clarifica antecedente sau istoric clinic, ori ce profesionist face asta? Exact riscul unor cauze mai putin vizibile il preocupa pe adevaratul profesionist atunci cand pune un diagnostic, si nu poate sa plece cu concluzia unei afectiuni benigne inainte de a nu exclude foarte probabil cauze mai serioase. Aceasta superficialitate este principala cauza a numeroase diagnostice gresite, si se pare ca un asemenea standard este aparat si promovat.
n-ar fi normal ca,de fiecare data cand mergi la doctor,la orice doctor,de orice specialitate,de stat sau privat ,sa se adauge informatii la fisa pacientului dintr-o baza de date ?
n-ar fi normal ca orice medic sa aiba acces ,sa interogheze baza de date cand are de consultat /tratat un pacient.. ?
ma gandesc asa..ca..daca ajungi la urgente si: esti cardiac,diabetic,epileptic, n-ar fi normal si mai usor si pentru doctori sa afle printr-o simpla interogare a bazei de date ,ce afectiuni ai ?ce tratament iei in prezent?
Nu de alta da poate ajungi incostient la urgente..atunci cum mai raspunzi la intrebarile cadrelor medicale ?