Ministrul de Externe Lazar Comanescu a declarat, intr-o emisiune la Digi 24, ca solicitari de inchidere a scolilor "Lumina" din Romania au fost facute nu numai de catre ambasadorul acreditat in Romania, ci si de alti oficiali turci, inclusiv de catre presedintele Recep Tayyip Erdogan, insa autoritatile romane nu au constatat incalcari ale legislatiei din tara noastra comise in aceste institutii, noteaza News.ro. El a mai spus ca a transmis "foarte clar" ca in Romania toate institutiile de invatamant isi desfasoara activitatea in conformitate cu legislatia romaneasca.

"Nu numai Ambasada Turciei a venit cu asemenea solicitari. Asemenea chestiuni au fost invocate si in discutiile cu interlocutorii de care v-am vorbit, la Ankara (ministrul turc de Externe si presedintele Recep Tayyip Erdogan - n.red.)", a declarat Lazar Comanescu, invitat sa comenteze cererea ambasadorului turc in Romania ca tara noastra sa inchida scolile care ar fi infiintate de organizatia lui Fethullah Gulen.

Seful diplomatiei romanesti a relatat ca a transmis autoritatile turce ca inchiderea unor scoli se poate face doar daca acestea nu respecta legislatia romaneasca.

"Am spus foarte clar ca in Romania toate institutiile de invatamant isi desfasoara activitatea in conformitate cu legislatia romaneasca si orice iesiri din modul de comportament conform cu legile nu poate avea loc in Romania. Nu am constatat ca exista situatii de iesire din cadrul legilor romanesti", a afirmat Lazar Comanescu.

Ambasadorul Turciei la Bucuresti, Osman Koray Ertas, a declarat, pe 16 iulie, ca responsabil pentru puciul din tara sa este Fethullah Gulen, un "imam cu doua fete", care are 11 scoli in Romania, si public vorbeste despre pace, insa sustinatorilor sai le transmite sa ajunga la carma Turciei.

Ministerul Afacerilor Externe a comunicat, pe 21 iulie, ca nu a primit vreo solicitare din partea autoritatilor turce de inchidere a fundatiei "Lumina lnstitutii de Invatamant", iar in cazul in care in viitor va exista o astfel de cerere, "se va lua o decizie doar dupa o atenta analiza a argumentelor partii turce".