Ministrul de Externe Lazar Comanescu: "Amicii" de la Ambasada Rusiei au inteles. Comisia comuna sa se pronunte asupra istoriei
"Cred ca reactia Ministerului de Externe vorbeste de la sine in aceasta privinta si eu cred ca a fost si inteleasa destul de bine, daca ati observat reactia la reactie din partea amicilor nostri... de la ambasada rusa. Am spus-o si o spun si acum. Cred ca este de apreciat gestul de a se alatura unor eforturi care inseamna o apreciere fata de valori culturale ale unei tari si de a sprijini promovarea acestora, deci este un gest laudabil. Mai putin poate fi inteleasa asocierea acestui gest laudabil cu momente din istoria relatiilor bilaterale care sunt cel putin susceptibile de discutii in contradictoriu. Si de aceea am spus-o, si vad in reactia ambasadei Rusiei ca acest lucru s-a insusit, ca acolo unde sunt domenii care tin de competenta altor instante este bine sa le lasam pe acelea sa se pronunte. Ma refer la comisia comuna de studiere a istoriei", a declarat duminica ministrul de Externe Lazar Comanescu, la Digi 24, intrebat cum comenteaza atitudinea Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti.
In context, intrebat daca se refera la recuperea tezaurului Romaniei depus la Moscova in Primul Razboi Mondial, ministrul a raspuns: "De aia exista acea comisie despre care vorbeam, ea exista (o prima reuniune a avut loc in martie, la Sinaia, dupa o pauza de 10 ani - n.r.) si in cursul anului viitor aproape sigur se va reuni. Exista disponibilitatea de a se gasi o interpretare comuna a ceea ce s-a intamplat, de acolo, speram noi, derivand si actiuni in consecinta".
La insistentele moderatorilor daca, personal, crede ca Romania va mai recupera tezaurul, seful diplomatiei a spus ca trebuie sa lasam comisia sa ajunga la niste concluzii si in functie de acestea vom putea fi mai exacti. "Nu as vrea sa intru in detalii, dar faptul in sine ca s-a convenit constituirea unei comisii... faptul ca isi reia lucrarile trebuie privit cu un oarecare optimism", a comentat Comanescu.
Ministrul a mai spus ca nu este deloc "ironic" atunci cand spune ca gestul ambasadei de a dona pentru achizitionarea de catre statul roman a operei lui Brancusi este "laudabil" si a precizat ca este convins ca Guvernul va gasi o solutie, in cazul in care nu vor fi stranse cele sase milioane de euro din subscriptie publica.
Ambasada Rusiei la Bucuresti a anuntat saptamana trecuta ca a facut o "donatie modesta", in valoare de 100 de euro, pentru campania de achizitie a sculpturii "Cumintenia Pamantului" a lui Brancusi. Totodata, anuntul a fost insotit de o replica video la clipul lansat de o agentie de publicitate in sprijinul acestei campanii, in care Ambasada Rusiei arata ca Romania s-a reconstruit si industrializat cu ajutorul Uniunii Sovietice. "Copiii trebuie sa invete istoria adevarata", se spune in clipul respectiv publicat de ambasada rusa la Bucuresti.

Sondaj printre români despre vaccinul antiCOVID: 30% din respondenți spun că nu se vaccinează și 40% nu cred în eficacitatea vaccinurilor / 77% vor redeschiderea școlilor pe 8 februarie
O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
Axionul ar putea să existe - Apar noi dovezi despre o particulă misterioasă a cărei poveste a început acum peste 40 de ani
Tiger, HBO Go: Un documentar despre mărirea și decăderea celui mai bun jucător de golf din toate timpurile. Dar nu numai
Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Nici un stat nu poate performa in toate domeniile.
Da raul facut de rusi romanilor este foarte mare. Atat de cea ce au luat cu japca din tara cat si prin deportarile facute, cat si prin ideologia politica impusa.
Sa nu uitam ca Rusia are de secole experienta de a cuceri si anexa teritorii noi. Un popor care de secole este educat in acest sens cu greu poate sa-si schimbe naravul.
1) Sturmgewehr 44 iti spune ceva? Daca nu, google it! Asta iti va da raspunsul la kalashnikov. Chiar mihail k. a recunoscut ca a copiat arma si nu a fost o inventie personala.
2) T-34. Armura in unghi iti spune ceva? Daca nu, google it. Detaliul asta a facut t-34 unul dintre cele mai renumite tancuri in ww2. Stii cine a inventat-o? Un american.
Rusii n-au inventat nimic. Doar au copiat. Toate astea le puteai afla usor de pe internet daca stiai in prealabil de ele.
Dar este adevarat ca industrializarea Romaniei era facuta cu tehnologie ruseasca .
Toate cartile de inginerie din politehnica aveau la bibliografie carti in limba rusa,toate doctoratele erau facute cu bibliografie rusa,normativele din fabrici respectau sau copiau normative ruse asa ca aici au dreptate.
Daca vrei sa ingropi ceva, fa o comisie. Si pentru a avea succes deplin, asigura-te ca din comisie face parte si un rus.
S-a aranjat! Nu se poate!
Parca asculti discursurile lui putin: ,,prietenii nostri americani", ,,partenerii nostri europeni" samd.
putin face caterinca de fraieri, sa mai vanda niste arme din benzinaria proprie, da' don' ministru ce scuze are sa se dea interviuri din pozitia ,,in genunchi"?
Cum se poate ca un asfel de om sa ne reprezinte peste hotare? Gradele de la Secu si SIE , desigur.
atuncea cand am negociat returnarea Basarabiei la Romania si Iliescu s-a opus pt ca vroia in NATO
si ati ramas cu Na-ti-o:)))
Dragi tovarasi si prieteni
nu mai exista tezaurul si nici un fel de alt tezaur
pt ca a avut loc glorioasa revolutie din octombrie care a fost defapt la 1 noiembrie 1917
si gloriosii tovarasi au pradat tot din palatul tarului Alexandru al doilea si l=au impuscat apoi