Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat duminica seara, intr-o emisiune la Romania TV, ca saptamana viitoare ii va cere ministrului Justitiei, Raluca Pruna, sa explice "cum se fac interceptarile in Romania, cine le aproba si cate sunt", potrivit Agerpres.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

"De la alegerile acestea, sper sa inteleaga oamenii capcanele in care sunt atrasi in fiecare zi, subiecte minore care nu lasa loc unei dezbateri serioase legate de viitorul romanilor: ce vor partidele sa propuna viitorului cetatenilor? Cu ce vin? Care sunt modalitatile prin care vor sa faca o Romanie mai buna in care romanii sa traiasca mai bine? Dar nu numai atat, este vorba in final si despre un lucru fundamental. Romanii, in tara lor, se simt terorizati, se simt infricosati? Asta este Romania pe care noi ne-am imaginat-o in urma cu 26 de ani? De aceea, saptamana viitoare, am sa adresez cateva intrebari ministrului Justitiei in legatura cu modul in care astazi se desfasoara in Romania interceptarile, cine le aproba, cate sunt, pentru a vedea mai in detaliu aceasta forma de teroare pe care romanii au inceput sa o simta pe pielea lor", a afirmat Tariceanu.

El a sustinut ca este nevoie de o justitie puternica si independenta si de o institutie cum este Parchetul, care sa isi faca treaba.

"Putem sa pastram aceasta configuratie de departament national de lupta impotriva coruptiei, nu am niciun fel de problema. Coruptia este o problema majora, o racila in societatea romaneasca, care trebuie redusa cat mai mult. Numai, atentie, toate aceste lucruri trebuie facute intr-o logica democratica, de respect pentru drepturi si libertati individuale, pentru drepturile si libertatile cetatenilor. La noi, lucrurile astea nu sunt de inteles, oamenii cred ca statul de drept, institutii puternice oprima cetatenii, ii terorizeaza, cum se intampla in ziua de azi. Oamenii se simt terorizati, nu numai in mediul politic, ci si in alte medii, de afaceri, academice, oamenii au inceput sa se teama sa vorbeasca. Incepe sa domneasca atmosfera cea mai neagra din perioada comunismului."

Presedintele Senatului a adaugat ca nu are o problema cu acuzatia de plagiat adusa sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, intrucat si aceasta trebuie sa se bucure de prezumtia de nevinovatie.

"Nu am o problema in special cu doamna Kovesi si cu plagiatul ei, pentru ca am spus ca si doamna Kovesi trebuie sa se bucure de prezumtia de nevinovatie, asa cum ar fi trebuit sa se bucure toti cei care au intrat la DNA si au iesit vinovati de acolo prin modalitatile binecunoscute: scurgere de informatii, telejustitie si altele. Nu am o problema, sigur ca ramane la latitudinea doamnei Kovesi si la latitudinea, de fapt obligatia, institutiilor abilitate sa verifice daca aceste acuzatii sunt corecte sau incorecte si o sa vedem mai tarziu. Problema este ca, in Romania, aceste institutii sunt scapate de sub orice control civil. In felul in care ele se comporta astazi vedem ca abuzurile, justitia politica si selectiva a devenit ceva curent si cel mai bun exemplu este dosarul lui Vasile Blaga."