Presedintele PNL, Alina Gorghiu a afirmat, luni, la Realitatea TV, ca nu vede motivele pentru care Legea conversiei creditelor in franci elevetieni ar putea fi respinsa de catre Curtea Constitutionala, ea adaugand ca un control timpuriu de constitutionalitate ar putea preintampina alte sesizari de neconstitutionalite, venite din partea bancilor, informeaza News.ro.

Alina GorghiuFoto: Agerpres

"Atacul la Curtea Constitutionala poate parea o lovitura, dar poate avea si o conotatie pozitiva (...) Faptul ca se face un control de constitutionalitate poate usura parcursul ulterior al legii" a declarat Alina Gorghiu, adaugand ca bancile anuntasera deja ca vor sa atace legea la CCR.

In plus, judecatorii Curtii nu ar avea motive intemeiate sa declare legea ca neconstitutionala. "Am convingerea ca legea nu are motiv sa pice la CCR. La cum a fost votata legea in plenul Camerei Deputatilor, ca for decizional, nu vad motive de ingrijorare", a spus Gorghiu.

Pe de alta parte, presedintele PNL s-a aratat nemultumita ca Guvernul nu a anuntat mai din vreme intentia de a ataca legea la Curte si motivele care stau la baza acestei decizii. "Era poate sanatos ca, inainte de sesizare, sa comunice foarte clar de ce fac acest lucru si care ar fi beneficiile acestei sesizari", a conchis Gorghiu.

Guvernul a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la proiectul de lege adoptat de Parlament care prevede conversia creditelor in franci elvetieni la cursul de la data acordarii, au declarat pentru Profit.ro surse guvernamentale.

Executivul considera ca legea opereaza retroactiv, dar a dat aviz pozitiv proiectului in conditiile in care ar fi fost incluse mai multe prevederi cu caracter social, precum un grad de indatorare si un plafon.

Surse din Guvern au precizat ca sesizarea a fost trimisa luni seara catre judecatorii Curtii Constitutionale.

Liviu Iolu a confirnat, pentru News.ro, trimiterea sesizarii de neconstitutionalitate a legii.

Conversia creditelor in franci elvetieni la cursul de la data acordarii nu va intra in vigoare inainte ca magistratii Curtii Constitutionale sa verifice daca legea respecta sau nu Constitutia.

Guvernul considera ca aplicarea legii si la creditele in derulare contravine principiului neretroactivitatii si previzibilitatii legii, consacrate de Constitutie. Pe de alta parte, spune ca aceste principii pot fi incalcate, daca exista un temei social, potrivit unui punct de vedere transmis Camerei Deputatilor anterior adoptarii proiectului.

Cabinetul Ciolos a cerut ca legea sa fie aplicata doar persoanelor fizice consumatori, cu credite de pana la 150.000 de euro (echivalent in franci elvetieni) si cu un grad de indatorare de peste 50% din veniturile nete. Deputatii au adoptat insa proiectul in unanimitate, fara a tine cont de opinia Executivului.

Obiectiile Guvernului exprimate in dialogul cu Parlamentul au fost reluate in sesizare. "Guvernul a avizat pozitiv in Parlament legea conversiei in franci elvetieni in conditiile in care forma votata ar fi pastrat caracterul social al initiativei parlamentare. Legislativul insa nu a tinut cont de aceasta opinie transmisa de Guvern si legea adoptata a depasit cadrul social motiv pentru care Guvernul contesta aceasta forma la CCR", au declarat surse guvernamentale pentru News.ro.

Initial, la propunerea lui Viorel Stefan, presedintele Comisiei de finante-banci, deputatii au introdus conditia privind gradul de indatorare, precum si un plafon de 250.000 de franci elvetieni, insa, dupa dispute politice si cu debitorii cu credite in franci elvetieni, modificarile au fost retrase.