Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, spune ca o verificare facuta in 2015 in sistemul ajutoarelor sociale a scos la iveala fraude de proportii, fiind acordate fraudulos si 20% din aceste beneficii in anumite cazuri. Pislaru a declarat la Digi24 ca a cerut ca aceste verificari sa fie facute din nou, iar cifrele au reconfirmat aceasta situatie, astfel ca va fi reformata "din temelii" inspectia sociala in maximum doua saptamani.

"In anul 2015, Banca Mondiala, pe un contract de imprumut pe care il are cu Guvernul Romaniei, a lucrat impreuna cu ANPIS (Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala) pentru a reduce fraudele din sistemul de somaj, de beneficii sociale. Ce au scos in evidenta facand un inventar la doua mii si ceva de primarii... Intr-un caz aveam cam 20% fraude in zona de investigatie, intr-un alt caz aveam undeva pe la 11%, ceea ce reprezinta niste sume exorbitante. Eu cand am auzit in urma cu cateva luni de aceste evidente am intrebat: "de ce nu s-a reactionat?" si raspunsul a fost: "mai bine se tin sub pres, ca sunt lucruri care deranjeaza". Si doi, care este un lucru foarte important, este esential, am comandat o noua ancheta ca sa vad si cu instrumentele pe care le am eu cat de grav stam. Si am facut ancheta mai ales pe persoanele cu dizabilitati. Si rezultatele mi-au reconfirmat si acele rezultate din 2015", a spus Pislaru, citat de News.ro.

Ministrul spune ca va prezenta, in urmatoarele zile, cifrele noilor verificari pe care le-a facut in sistemul ajutoarelor sociale. El a precizat ca fraudele sunt "un procent semnificativ".

"Ajutoarele acestea sociale sunt facute pe baza unor documente, fara niste anchete sociale care sa se faca serios, in teren. Asta este ideea", a adaugat ministrul.

Pislaru a dezvaluit si ca, "intr-o saptamana, maxim doua", vor fi initiate o ordonanta de urgenta si o hotarare de guvern prin care aceste situatii vor fi corectate, iar inspectia sociala va fi "reasezata in temelii", va avea puteri sporite, asemanatoare Inspectiei Muncii.

"Eu ce vreau sa va spun este ca, in aceasta tara, in conditiile in care avem si-asa putini bani pe care sa-i dam oamenilor care au nevoie, oameni cu dizabilitati, in saracie extrema, persoane care intr-adevar nu au cum sa-si traiasca viata altfel; in aceasta tara, pentru ca se poate", mai spune Pislaru,

Pislaru a explicat astfel de ce a declarat, joi, ca exista "trantori" care "stau si lancezesc".

"Noi dam beneficii oamenilor care au nevoie si trebuie sa primeasca, dar dam si altor oameni, care stau si lancezesc si sunt trantori in sistem. Dam, in acelasi timp, servicii la o calitate care este abominabila si lucrurile astea trebuie sa se schimbe. Asta vreau sa fac. Vreau sa vad masurile active, ca duc la crearea de locuri de munca, sa vad inspectia sociala ca credibilizeaza sistemul si vreau sa vad ca legea salarizarii unitare la care lucram sa putem avea un proiect credibil, sa poata toata lumea din sectorul public sa vada cum, in cinci ani de acum incolo, pana in 2021, sa le poata creste cu 30 la suta salariul, astfel incat toata lumea sa fie multumita", a declarat, joi, ministrul Muncii, Dragos Pislaru.