Proiectul legii salarizarii unitare ar putea sa ajunga in Parlament la inceputul anului viitor, a anuntat joi, intr-o emisiune la TVR, premierul Dacian Ciolos.

"La inceputul anului viitor ar putea sa ajunga in Parlament si apoi, sigur, depinde de cat vor dura discutiile in Parlament", a declarat prim-ministrul, potrivit Agerpres.

Potrivit lui Ciolos, ministrul Muncii lucreaza impreuna cu sindicatele la principiile si la calculele care vizeaza acest proiect de act normativ.

"Avem aproape finalizata baza de date (...) si sper eu - oricum asta e obiectivul nostru - inainte de a finaliza mandatul sa putem pune pe masa Guvernului un astfel de proiect de lege", a precizat Ciolos.

Prim-ministrul a subliniat ca este necesara finalizarea bazei de date in care trebuie introduse toate informatiile.

"Cand am inceput in primavara sa lucram la legea asta a salarizarii unitare si am folosit diferite modele de calcul, ne-am dat seama ca modelele de calcul nu valoreaza nimic daca nu ne putem raporta la o baza de date a realitatii din teren, si am inceput sa constituim baza aceea de date. Si ne-am dat seama ca (...) sistemul informatic in care trebuiau introduse toate aceste date la Ministerul Muncii era controlat de o firma privata, care primise bani de la stat ca sa creeze baza asta de date. (...) Pe masura ce avansam in baza de date cu colectarea tuturor salariilor in plata, vom putea sa punem pe masa Guvernului si apoi a Parlamentului si o lege a salarizarii unitare care sa fie realista", a explicat Ciolos.

Potrivit premierului, trebuie avute in vedere si aspectele care tin de mobilizarea resurselor.

"Sunt doua chestiuni principale (...) cea legata de baza de date pentru a sti realitatea din teren si pentru a vedea o anumita metoda de calcul al salariilor, ce impact are concret asupra fiecarui salariu, si in al doilea rand sa gasim cea mai buna modalitate, in functie si de evolutia bugetara, ca sa putem mobiliza cat mai multe resurse posibile din cele necesare pentru ca in urmatorii 4 - 5 ani (...) sa putem sa rezolvam inechitatile astea. Ele nu se vor putea rezolva din punct de vedere bugetar de la un an la altul, dar obiectivul nostru este sa dam o perspectiva clara. (...) Chiar i-am cerut ministrului, daca tot lucreaza la sistemul asta informatic, sa incercam sa punem la punct o aplicatie, care (...) sa permita oricui, introducand-si anumite date legat de salariul pe care il are, de unde lucreaza, (...) sa vada cum va evolua salariul lui", a aratat Dacian Ciolos.