Invitatul emisiunii "Maraton de duminica" (Radio Romania Actualitati) moderata de Alexandru Rusu, a fost analistul politic Cristian Parvulescu. Cei doi au realizat o retrospectiva a anului 2007 atat pe plan intern cat si pe plan extern.

Pe plan intern

Tabara presedintelui si cea a premierului sunt sensibil egale si numai alegerile locale din iunie 2008 vor arata o departajare.

Pe plan intern am avut parte de un an politic convulsiv, "cu 12 luni ca 12 reprize de box, in care presedintele a tot incercat sa puna premierul la podea dar acesta a ramas in picioare." Cele 12 reprize nu sunt ultimele, ele vor continua si anul viitor. in final, probabil ca totul se va lamuri abia in 2009, dar alegerile parlamentare care ar trebui sa aiba loc undeva in luna decembrie a anului 2008 ar putea aduce oarecum o lumina, crede Cristin Parvulescu.

Analistul politic afirma ca anul care a trecut a aratat ca tabara presedintelui si cea a premierului sunt sensibil egale si numai alegerile locale din iunie 2008se va vedea cat de bine sunt implantate cele doua tabere la nivel local.

Principala concluzie care se desprinde insa din amalgamul politic din acest an il reprezinta, in opinia lui Parvulescu, ca populatia este deja obosita de acest razboi politic, ca nu mai este preocupata aproape deloc de politica, ca prezenta la referendumul pentru demitere a fost de 44%, la europene de 29%, iar la referendumul pentru uninominal de doar 26%. Deci, ca, practic, apetenta pentru subiectele politice a scazut si acesta este un anunt destul de trist pentru 2008.

Pe plan extern

2008 va fi un an dificil pentru ca si alegerile din SUA si succesiunea la putere din Rusia vor defini pentru o perioada medie de timp scena politica internationala

Daca s-a intamplat ceva foarte clar a fost ceea ce s-a terminat prin semnarea Tratatului de la Lisabona, respectiv lamurirea situatiei la nivelul reformei institutionale in Uniunea Europeana, crede Cristian Parvulescu.

Presedintia germana, in prima jumatate a anului, a pus bazele, presedintia portugheza, in a doua jumatate a anului, a concretizat. Sperantele sunt ca, pana la presedintia franceza, care va incepe la 1 iulie 2008, noul Tratatul instutional sa fie adoptat de toate cele 27 de state.

Presedintele pro Democcratia spune ca Rusia a jucat o carte tare in acest an, este vorba de resursele sale energetice, iar SUA sunt prea mult ocupate de politica interna pentru a se mai putea ocupa si de altceva. Deja, in primele zile ale anului 2008 incepe batalia de la alegerile primare din SUA pentru candidaturile la functia suprema in stat.

In Rusia, alegerile prezidentiale care urmeaza anul viitor nu vor fi decat o formalitate, afirma analistul politic. Putin este presedinte in momentul de fata si va deveni cu siguranta prim-ministru, si-a ales si succesorul, de aceea vom vorbi despre un an 2007 care, mai degraba, pregateste un foarte dificil.

Emisiunea "Maraton de duminica" (Radio Romania Actualitati) cu Alexandru Rusu si Cristian Parvulescu