Clotilde Armand a declarat pentru B1 TV ca discutiile aparute miercuri despre modul in care a fost gestionata campania in USR sunt firesti, dat fiind ca partidul este unul democratic, transparent si format din tineri entuziasmati. Reactia vine in contextul scandalului declansat de sotul ei, care intr-o postare pe Facebook a scris despre grupuri de interese din USR, bani grei, abuzuri, legaturi cu Soros si matrasirea frantuzoaicei.

Clotilde Armand, in studioFoto: captura B1 TV

Declaratii Clotilde:

  • In niciun caz nu ne rupem si suntem ce am spus mereu ca suntem. Avem in ADN transparenta. Lucrurile din familie le lasam transparent sa iasa in public. Se poate explica absolut tot. 
  • Problema in aceasta campanie e ca nu am avut bani si a fost o lupta pentru putinii bani donati. Unii au vrut bani pentru promovarea paginilor lor de Facebook, au fost frustrari acumulate si o lupta pentru putinii bani primiti. Am fost un partid low-cost si multi au fost frustrati ca putinii bani au fost folositi pentru unele lucruri sau pentru altele
  • Eu nu am vorbit destul, probabil, cu multi. Au fost frustrari pentru ca oamenii nu au avut bani pentru campania lor. O sa vedeti ca au fost putini bani, iar la fiecare leu toata lumea se uita cum e cheltuit. Noi data viitoare o sa pornim mai devreme o campanie de donatie pentru a avea bani sa-i ajutam mai mult pe candidatii nostri.

Sergiu Moroianu, sotul lui Clotilde Armand (vicepresedinte al Uniunii Salvati Romania), a lansat un atac dur la adresa lui Matei Paun, cel care a coordonat campania electorala a USR, afirmand despre acesta ca este un "personaj controversat" despre care nu se stie "unde a lucrat" si acuzandu-l de o campanie de denigrare si sabotaj la adresa lui Armand. El afirma ca Paun este vinovat de asocierea USR cu George Soros si cu "activistii LGBT" si cere "Explicatii" biroului national al partidului. El atrage atentia colegilor ca USR a obtinut in Bucuresti un scor mai mic decat la locale si mai mic decat "scorul partidului de apartament PPDD in 2012".

Contactat de Hotnews.ro, Matei Paun nu a dorit sa comenteze, precizand insa ca este o "minciuna": "In momentul de fata consider ca pozitia decenta este sa las USR-ul sa raspunda. Consider cele spuse ca fiind o minciuna si o calomnie".

Liderul USR Nicusor Dan a reactionat la atacul pe care l-a lansat Sergiu Moroianu, sotul lui Clotilde Armand, la adresa sefului de campanie Matei Paun, declarandu-se "uluit" si "mahnit". El afirma Moroianu face afirmatii mincinoase si sustine ca Paun a lucrat voluntar la campania electorala.

"Matei Paun a activat voluntar, sacrificandu-si timpul personal, fara sa ceara nimic in schimb, atat in campania electorala pentru alegerile locale cat si in campania electorala pentru alegerile parlamentare. A muncit in baza unui mandat dat de Biroul National, pe care nu l-a depasit niciodata. A avut in intreaga campanie electorala sustinerea mea si a Biroului National. Sunt mahnit si uluit ca Sergiu Moroianu lanseaza in spatiul public afirmatii mincinoase, multe dintre ele similare cu ale dusmanilor politici ai USR" a scris el pe Facebook.

Moroianu este unul dintre sustinatorii lui Nicusor Dan din campania pentru Primaria Capitalei, fiind prezent in platoul de la emisiunea Sinteza Zilei in aceasta calitate in confruntarea principalilor candidati.

Este membru in comisia de arbitraj a partidului. De asemenea, este membru in comisia de matematica a CNATDCU.

Atacul lui Moroianu vine la doar trei zile dupa alegerile parlamentare si in aceeasi zi in care o delegatie a USR s-a prezentat la Cotroceni la consultari cu presedintele Klaus Iohannis, delegatie din care au facut parte Nicusor Dan, presedinte, vicepresedintii Cristian Ghica si Roxana Wring, precum si reprezentanti ai filialelor cu cele mai bune rezultate, Manuel Costescu deputat ales pentru Diaspora si Levente Elek, presedintele filialei Cluj.

Postarea lui Moroianu, din urma cu doua ore:

"Dragi colegi,

Alegerile au trecut.

Am obtinut in Bucuresti mai putin ca la alegerile locale. Tot efortul nostru de un an a rezultat in jumatate din scorul partidului de apartament PPDD in 2012!

S-au comis abuzuri si greseli din partea "echipei de comunicare/campanie" coordonate de Matei Paun. Venit la USB initial ca voluntar, Paun urmeaza sa fie platit cu o suma consistenta. Stie cineva datele financiare ale serviciilor lui Paun?

Comisia de Arbitraj i-a cerut in mod repetat lui Matei Paun si echipei sale sa-si depuna fisa de simpatizant USR. Verbal, Paun a fost de acord pentru el personal, insa a refuzat sa dezvaluie pana si numele membrilor "echipei". In fapt, Paun nu si-a depus fisa de simpatizant. Un alt membru al echipei lui Paun este Mihai Politeanu, descris de Alina Mungiu-Pippidi drept fostul ei sofer personal, ulterior trecut in slujba Monicai Macovei, in prezent seful ONG-ului "Initiativa Romania". Politeanu a plecat din grupul de voluntari USR in momentul cand i-a fost ceruta fisa de simpatizant. Ulterior, a fost recuperat in secret de Paun.

Matei Paun este un personaj controversat. Nu stim unde si pentru cine a lucrat, ce avere si surse de venit are, nici macar ce cetatenie are. Paun este sustinut in USR de Roxana Wring, apropiata de ONG-urile din reteaua Soros, cea care l-a adus initial in organizatie si pe Politeanu.

In campania electorala, Paun a declansat o campanie de denigrare si sabotaj la adresa Clotildei Armand, principalul vector de imagine al USR in teritoriu. A contactat telefonic filialele pentru a le "interzice" sa o invite pe Clotilde. Interdictia aceasta absurda nu a fost respectata pentru ca filialele isi doreau ajutorul Clotildei. Banii USR au fost cheltuiti prosteste pe sondaje de opinie false la supra-pret si pe "servicii de consultanta" contractate fara licitatie sau transparenta, inclusiv pentru salariul consistent al lui Paun, om fara nicio pregatire in conducerea unei campanii politice, mai ales a unui partid cinstit.

Paun a purtat in privat discutii cu PNL in numele USR, afectand grav imaginea de independenta a USR fata de partidele corupte din fosta USL. In urma acestor discutii, Paun a incercat sa o determine pe Clotilde sa "atace" la TV niste membri PNL al caror nume ea nici macar nu-l cunostea, in scopul de a ajuta anumite factiuni din PNL sa-si regleze conturile. In urma refuzului primit, Paun a filtrat invitatiile Clotildei la TV in perioada campaniei electorale, neinformand-o cand era invitata (in campanie CNA impune televiziunilor sa se coordoneze cu partidele).

Paun a pus presiuni imense pentru a obtine controlul asupra paginii de facebook Clotilde Armand, din fericire suficient de suspecte pentru a fi refuzat.

Paun a asociat imaginea USR cu activistii lgbt si cu Soros, incercand chiar sa-l disculpe pe Soros in loc sa ne disociem viguros de el, tentativa patetica care a dus PSD la 50% din parlament si USR sub 10%.

Cer explicatii biroului national al USR pentru tolerarea acestei situatii in care o persoana straina de partidul nostru a atacat si izolat persoana #2 din partid, a orchestrat campanii impotriva intereselor USR, a cheltuit discretionar si netransparent banii USR, in ultima instanta afectand grav sansele de succes ale USR."