Ministrul Finantelor Viorel Stefan a declarat, la Realitatea TV, ca Fiscul trebuie reformat ca sa devina prietenos cu contribuabilul si nu sa aiba o pozitie abuziva, in acest sens fiind necesara o lege a statului lucratorului fiscal care sa-l evalueze in functie de competenta si de relatia cu ccontribuabilul. "Inspectorii ANAF au inversat procesul juridic si folosirea probei, iar in loc sa dovedeasca ei daca o firma face evaziune au incarcat firmele de birocratie si le-au cerut sa dovedeasca ca sunt corecte.Sarcina probei trebuie sa revina Fiscului. Comisia de Contestatii trebuie scoasa de la ANAF", a declarat ministrul.

Despre impozitarea companiilor multinationale: Aceasta chestiune este rezolvata la nivel european si trebuie se o implementam si noi. Aceasta masura da solutia impozitarii la locul unde se face profitul si nu unde are sediul fiscal compania. Se va implementa in acest an, dar nu stiu exact acum cand.

Despre reformarea ANAF:

  • Inspectorii ANAF au inversat procesul juridic si folosirea probei, iar in loc sa dovedeasca ei daca o firma face evaziune au incarcat firmele de birocratie si le-au cerut sa dovedeasca ca sunt corecte. Sarcina probei trebuie sa revina Fiscului.
  • Au fost multe abuzuri
  • Inspectorii ANAF trebuie sa inteleaga ca toate firmele care devin platitoare de TVA sunt, intr-un fel, colectoare de TVA in numele statului
  • Avem in programul de guvernare cuprinsa o masura care prevede obligativitatea Fiscului sa faca publica o lista neagra cu firmele care prezinta risc astfel incat cetatenii sa fie informati daca se asociaza/lucreaza in afaceri sau nu cu aceste firme.
  • Vom face o lege a statutului lucratorului fiscal care sa ii regleze competenta si sa-l analizeze din perspectiva relatiei lui cu contribuabilul. "Nu poti sa vii si sa te rastesti ca un politist la cetatean, poti sa faci un control corect si cu zambetul pe buze".
  • Comisia de Contestatii trebuie scoasa de la ANAF fiindca e absurd.
  • Rambursarile de TVA nu s-au facut in avans ci legal.