Olguta Vasilescu, la Antena 3: Cresterile salariale ale bugetarilor cu 56 la suta in medie sunt pe urmatorii patru ani
"Ca sa fiu foarte clara, desi aveam senzatia ca s-a inteles si ca e logic: cresterile salariale ale bugetarilor, cu 56 la suta in medie, sunt exact cum scrie in programul de guvernare, pe urmatorii patru ani. Nu vom avea situatii in care salariile sub 4.000 lei, care se dubleaza, pe medie, sa depaseasca salariile care sunt acum in plata la 7.000. Sunt praguri clar delimitate de la o clasa la alta", a scris Olguta Vasilescu pe Facebook.
Ea a adaugat ca, asa cum se poate observa si din anexa cu veniturile din Armata si Ordine publica, care a "scapat" in presa, salariile sunt calculate pana in 2021.
"De altfel, observ ca rugamintea ca anexa cu salariile din Armata si Ordine publica sa nu fie data presei pana nu devine finala ca urmare a negocierilor a ramas doar deziderat si a "scapat" in presa. De acolo oricine poate vedea cum se calculeaza salariile pana in 2021. Cu precizarea ca anexa nu e finala, pana nu avem acordul final cu sindicatele si nu se aproba in Parlament. P.S. Cine are neclaritati poate citi programul de guvernare", a mai scris Olguta Vasilescu pe Facebook.
Presedintele Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarna, a declarat luni, dupa discutiile de la Ministerul Muncii, ca drepturile angajatilor trebuie respectate, pentru ca daca ii pui sa munceasca 320 de ore si ii platesti pentru 160 de ore, apar frustrarile si inechitatile salariale.
Dumitru Coarna a spus, la finalul negocierilor de la Ministerul Muncii, la care au participat ministrul Muncii, ministrul Afacerilor Interne si ministrul pentru Consultare Publica si Dialog Civic, ca sindicalistii sunt de acord cu principiile proiectului Legii salarizarii unitare, dar trebuie gasite solutii la solicitarea lor de aplicare a sporurilor la nivelul salariului minim actual, de 1.450 de lei, si nu la cel de incadrare din 31 decembrie 2009.
Liderul SNPPC a spus ca a avut cu ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, o discutie tehnica pe tema drepturilor salariale ale angajatilor din structurile Ministerului Afacerilor Interne, in conditiile in care ar urma sa fie organizate proteste in 23-25 martie, daca nu vor fi gasite solutii de rezolvare a revendicarilor.
Liderul sindical a spus ca numai intr-o luna, de cand sunt miscari sociale, politistii si jandarmii au lucrat suplimentar aproape 120 de ore, "norma care nu mai poate fi recuperata in natura, pentru ca nu avem efectivele necesare sa acordam aceste drepturi in natura".
Intrebat daca vor mai avea loc proteste in 23 si 24 martie, cand sunt anuntate pichete ale sindicalistilor SNPPC la Ministerul Muncii si in 25 martie, de Ziua Politiei, cand este programat un miting la care ar putea sa participe aproximativ 10.000 de persoane, dar si daca aceste date ar putea fi schimbate, in conditiile in care ceilalti lideri de sindicat au spus ca pe 16 martie vor sa organizeze un miting sau sa nu mai lucreze, desi vor fi prezenti la munca, Dumitru Coarna a spus ca SNPPC are luni procedura de autorizare la Primaria Capitalei pentru acele date, dar daca se va ajunge la o intelegere in urma negocierilor, ar fi ilogic ca sindicalistii sa mai iasa in strada.
Presedintele SNPPC a precizat ca acesti bani ar trebui sa se acorde personalului din structurile MAI incepand din 1 februarie, "ca asa este legea".
Potrivit Ministerului Muncii, reprezentantii sindicatelor si cei ai ministerelor au cazut de acord, in ansamblu, asupra proiectului Legii salarizarii unitare. Reprezentantii Ministerului Muncii le-au transmis partenerilor de dialog social ca asteapta sugestii, in perioada urmatoare, in cazul in care reprezentantii sindicatelor vor descoperi inadverdente, dupa o atenta consultare a documentelor.
"Sindicatele au ridicat, in cadrul acestei intalniri, si alte probleme care tin de veniturile din prezent ale personalului MAI, convenindu-se ca ministerele cu atributii in acest domeniu sa poarte, in continuare, discutii cu reprezentantii salariatilor, in vederea identificarii de solutii", a precizat Ministerul Muncii.
In urma discutiilor de luni s-a mai stabilit formarea unui grup de lucru la care sa participe si specialisti din cadrul institutiilor militarizate, ai caror angajati nu pot adera la miscari sindicale.
Discutiile vor continua marti cu sindicalistii din sanatate, iar in zilele urmatoare, cu reprezentanti celorlalte categoriile sociale.
Ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, declara sambata, la Romania TV, ca de luni incep discutiile cu sindicatele din ordine publica si sanatate despre legea salarizarii unitare, urmand ca veniturile pana la pragul de 4.000 lei sa se dubleze, iar cele care depasesc acest nivel sa se majoreze cu 45 la suta.
Intrebata daca ar putea aparea modificari la proiectul legii salarizarii unitare, in conditiile in care sindicalistii si-ar dori anumite schimbari, Olguta Vasilescu a spus ca Ministerul Muncii este deschis la orice dezbatere, dar nu vrea sa modifice proiectul.
Olguta Vasilescu a spus ca nu poate da un termen fix la care va ajunge in Parlament Legea salarizarii unitare, deoarece trebuie sa aiba loc o serie de discutii cu sindicalistii, dar cel mai clar este termenul din programul de guvernare, respectiv adoptarea pana la 1 iulie anul acesta.
Intrebata cu cat se vor majora veniturile potrivit noii Legi a salarizarii, Olguta Vasilescu a spus ca "sunt mai multe praguri".
"Pana la pragul de 4.000 lei salariile se dubleaza, dupa 4.000 lei este o crestere cu 45 la suta a salariilor, iar dupa pragul de 7.000 lei sunt cresteri, dar nu foarte mari", a adaugat ministrul.

ANALIZĂ Cât plătește Primăria Sectorului 2 pentru curățenia stradală și ridicarea gunoiului și de ce este mizerie pe străzi / Mesajul primarului pentru oamenii care aruncă gunoiul pe stradă: Îi vom amenda
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Si daca cienva are salariu 3800 si se dubleaza? Nu va depasi 7000? Sau folositi matematica PSD unde oricat furati de fapt nu scade din valoarea acelui bun furat si faceti bani din aer?
Se pare ca doctoratul lui Grindina si Lia in fizica cuantica ne-au mai adus un beneficiu: bomba nucleara.
Pentru ca in ritmul asta bugetul va exploda mai rau ca o tripla bomba atomica.
Rusia! Pazea! Vezi ce faci ca aruncam in tine cu bugetul nostru ignifug, instabil si armat.
A scapat in presa...
Uahahahahuhuhu! Hihi! Hihi!
Baaaaaaa! Va jucam mumele in picioare! Nu aveti scapare!