Presedintele PNL, Raluca Turcan, a afirmat luni seara, la Realitatea TV, ca premierul Sorin Grindeanu "plange de mila primarilor", desi rezolvarea problemelor acestora depinde chiar de seful Guvernului, anume problema salarizarii primarilor si a fondurilor pentru investitii in administratia locala.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Mi se pare total incorect ca, in loc ca premierul sa recunoasca ca aceste doua ordonante (OUG 6 si 9 - n.red.) deschid o poarta catre cheltuirea discretionara a banilor publici, a inceput sa planga de mila primarilor in conditiile in care in momentul de fata domnia sa este responsabil direct pentru a rezolva o mare parte din problemele primarilor", a declarat Raluca Turcan, potrivit News.ro.

Ea a amintit ca Guvernul nu a luat masurile necesare pentru imbunatatirea salarizarii primarilor, care au ajuns sa aiba salarii mai mici decat unii dintre angajatii primariilor pe care le conduc. Cresterile salariale pentru aparatul de lucru al primariilor nu au fost urmate de alocarea corespunzatoare a fondurilor necesare astfel ca administratia locala a ramas fara bani pentru investitii deoarece banii au redirectionati catre salarii.

Raluca Turcan arata ca aceasta situatie a facut administratia locala sa fie si mai dependenta de catre administratia centrala. "Evident ca se uita cu speranta la onor Guvern care a spus: De ce sa fie transparenta si sa ne spuna oamenii pe ce proiecte sa cheltuiesc banii? Mai bine le spunem ca sunt banii in pixul nostru si, daca se poarta cum trebuie, le mai transferam bani pentru ceva proiecte. Sunt primari care-mi spun ca au nevoie ca de aer de bani", a mai spus presedintele PNL.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, luni, in Parlament, la "Ora primului-ministru", ca este total incorect fata de primari si fata de eforturile acestora sa fie caracterizati "drept hoti si infractori care jefuiesc banul public" si le-a spus liderilor opozitiei ca va raspunde la orice critica venita din partea lor atat timp cat va fi insotita de argumente reale, dar nu va raspunde "la fumigene politice".

"Ma uit la colegii din PNL si le spun ca voi raspunde la orice critica venita din partea domniilor lor atata timp cat va fi insotita de argumente reale, dar nu o sa raspund la fumigene politice. Astazi nu vorbim despre economie, despre situatia din Europa, ci despre Ordonantele 6 si 9 pe care, cu tot respectul, eu cred ca nu le-ati citit prea bine. Sunt doua lucruri pe care vreau sa vi le spun de la inceput. Primul: PSD a castigat alegerile, iar eu sunt azi aici pentru ca romanii au avut incredere in programul de guvernare (...) Nu am de gand, eu si Guvernul, sa insel aceste asteptari. Al doilea: a trecut o luna de la ultima noastra intalnire. Am stat in fata dumneavoastra si v-am promis ca Guvernul pe care il conduc lasa scandalul si se intoarce la treaba si asa am facut", a declarat premierul Sorin Grindeanu la Parlament, in cadrul "Orei primului-ministru", care a avut ca subiect ordonantele de urgenta 6 si 9.

Referitor la OUG 9, Grindeanu le-a spus celor din Opozitie care critica acest act normativ ca primarii s-au saturat sa vina la Bucuresti sa ceara finantare pentru proiecte, precizand ca este incorecat ca primarii sa fie caracterizati "drept hoti si infractori".

"Nu stiu cat de des reusiti dumneavoastra sa vorbiti cu dansii, dar un lucru e cert: s-au saturat sa faca poteca la Bucuresti in cautare de finantare pentru proiectele lor. Este total incorect fata de acesti oameni si fata de eforturile lor sa-i caracterizati drept hoti si infractori care jefuiesc banul public. Asa ceva cred ca nu poate fi acceptat, mai ales ca nici nu stiti ceea ce criticati. Singura decizie pe care o puteam lua pentru a reintra in normal a fost sa suspendam acele articole. Ulterior, acest lucru a fost adaptat prin amendamente la Legea bugetului pentru a nu exista tot felul de interpretari tendentioase", a spus seful Executivului.

Declaratiile premierului au fost o replica la discursul anterior din plen al presedintelui PNL, Raluca Turcan care a spus ca OUG 6 si 9 au fost date "banditesc" de Guvernul Grindeanu, avand asupra finantelor publice locale si centrale aceleasi efecte pe care le avea OUG 13 asupra Justitiei. Raluca Turcan i-a solicitat premierului Sorin Grindeanu sa pledeze public pentru respingerea celor doua ordonante.

"Putina lume a vorbit despre alte doua ordonante de urgenta, 9 si 6, date in acelasi spirit, banditesc este cuvantul potrivit, de catre Guvernul Grindeanu, sub patronajul domnului Liviu Dragnea. Ambele ordonante au asupra finantelor publice locale si centrale cam aceleasi efecte pe care OUG 13 le avea asupra Justitiei. Sunt cat se poate de nocive. Ce altceva decat o clara invitatie la jaf reprezinta suspendarea pe un an prin ordonanta 9 a unor articole deosebit de importante din legea finantelor publice, articole care puneau bariere cheltuielilor abuzive, necontrolate", a afirmat Raluca Turcan.