Liviu Dragnea a declarat miercuri seara la Antena 3 ca nu s-a pus niciodata problema nationalizarii fondului de pensii private si ca totul este un zvon lansat de Misu Negritoiu, seful ASF, si de catre ING.

Liviu Dragnea, interventie la Antena 3Foto: Captura Antena 3

"Ceea ce a facut aceasta companie de asigurari olandeza ING putea sa faca intr-o colonia si nu intr-o tara ca Romania. Nu poti sa generezi un asa scandal din nimic. ASF-ul sa ii sanctioneze foarte dur", a declarat Dragnea.

Seful PSD spune ca au fost demerate procedurile parlamentare pentru demiterea intregii conduceri a ASF. Dragnea reia acuzatiile catre ING si multinationale ca si-au instigat angajatii si i-a trimis la proteste.

NN: Noi am dat doar un mail intern catre clientii nostri

Mihai Gadea da citire unui comunicat primit de la ING in care compania sustine ca a fost vorba doar de un email privat trimis catre clientii sai.

Reactie Dragnea la comunicat: In Olanda nu s-ar fi permis asa ceva. ING nu a facut o dezbatere cum sustine ci a inflamat clientii si publicul.

Ministrul Finantelor Viorel Stefan spune ca toata campania NN nu a avut un efect in piata si asupra publicului.

Dragnea: "Va spun ceva ce nu am mai spus pana acum in spatiul public. Exista un plan pentru a decredibiliza guvernul nostru care a fost alimentat cu stiri ca nu avem bani ca sa facem majorari de salarii, de pensii. Totul ca sa determine Comisia Europeana ca sa declanseze procedura pt deficit excesiv. Asta este planul."

Detalii de atmosfera: Gadea pare pe langa subiect, confunda procedura de infrigement cu procedura pt deficit excesiv. Ii spune lui Dragnea ca "o sa explicam in aceasta seara si ce inseamna impozitul pe gospodarie si ca nu e un bir", se repliaza si spune "aaa o sa explicati in aceasta seara". In aceeasi nota a inceput si emisiunea, vorbind despre dezinformare privind impozitul global pe gospodarie.

Istoricul scandalului

De unde a pornit si cat adevar este in scandalul nationalizarii a 7,26 miliarde euro din pensiile private? 300.000 de romani au fost indemnati sa urmareasca permanent ce se intampla cu pensia lor

Dupa ce prim-vicepresedintele PNL, Catalin Predoiu, a atentionat la inceputul acestei luni, ca 'in culisele Guvernului Grindeanu-Dragnea se discuta din ce in ce mai apasat de nationalizarea pensiilor private pentru a acoperi derapajele deficitului bugetar', ministrul Finantelor, Viorel Stefan, a reactionat: 'Aberatie!'. Sub presiunea mesajelor venite de la clienti, NN Pensii, cel mai mare fond de pensii private obligatorii din Romania, a transmis pe e-mail catre 300.000 de clienti o scrisoare in care-i indeamna sa urmareasca permanent ce se intampla cu pensia lor. Intrebat de HotNews.ro cum s-a ajuns aici, Catalin Predoiu a spus ca plecand de la ce a scris pe blogul sau Radu Craciun, director general al BCR Pensii, a inceput sa intrebe si o sursa din PSD i-a confirmat ca se discuta nationalizarea pilonului II.

  • Ion Giurescu, vicepresedinte ASF responsabil de sectorul pensiilor private: "Discutiile mele informale si cu Ministerul Finantelor si cu BNR si in ASF, discutii care au avut loc dupa declaratiile facute de Catalin Predoiu, nu duc la concluzia ca este posibil sa se nationalizeze pensiile. Am avut discutii astazi si cu cei din pensiile private, inclusiv cu sefa NN, Raluca Tintoiu, i-am lamurit si nu cred ca vor mai urma alte nemultumiri sau discutii legate de acest subiect. Mesajul pentru oameni este sa stea linistiti ca nu se va intampla nimic din ce se spune acum de pilonul II de pensii".

Mesajul NN Pensii catre 300.000 de clienti pe fondul discutiilor privind o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private

NN Pensii, cel mai mare fond de pensii private obligatorii din Romania, care la sfarsitul anului trecut administra economiile a peste 1,92 de milioane de clienti, respectiv active in valoare de 11,5 miliarde de lei, a transmis in aceasta saptamana, pe fondul discutiilor publice privind posibila nationalizare a fondurilor de pensii private, o scrisoare de informare avand, printre altele, urmatoarele mesaje:

  • "In ultimele saptamani, au existat discutii in spatiul public, cu privire la o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private.
  • Drepturile tale de participant la Pilonul II pot fi influentate de decizii politice precum inghetarea valorii procentului din venitul brut aferent contributiei la fondul de pensii, blocarea partiala sau integrala a virarii acestei contributii sau nationalizarea sumelor acumulate pana acum in conturile viitorilor pensionari. De aceea, este important sa urmaresti permanent ce se intampla cu pensia ta si sa te implici activ in demersurile de economisire suplimentara pentru un trai decent la batranete.
  • Speram ca aceste detalii sa contribuie la o mai buna informare despre pensia ta viitoare.
  • In eventualitatea unor masuri care ar afecta pensia administrata privat, vom face toate demersurile posibile pentru a apara dreptul tau la proprietate asupra acestor bani.
  • De asemenea, prin canalele pe care le avem la dispozitie (site, mass-media, e-mail), te vom tine la curent cu informatiile ce pot avea impact asupra viitoarei tale pensii" se arata in scrisoarea NN Pensii (vezi documentul atasat). (Adrian Vasilache)