Liviu Dragnea: Nu se poate sa nu existe un prag in privinta abuzului in serviciu; Parlamentul va decide valoarea lui
"Asa cum au spus si multi magistrati, nu este corect ca sa se lase la aprecierea judecatorului sa decida daca se poate decide un prag sau nu. Pe de alta parte, ministrul Justitiei nu este seful Parlamentului. Parlamentul va decide, pe baza acelui proiect de lege, in consonanta cu decizia Curtii Constitutionale, cu deciziile CCR, care este calea corecta de urmat", a afirmat Liviu Dragnea, intrebat daca ar trebui sa existe un prag in privinta infractiunilor de abuz in serviciu, scrie news.ro.
Liderul PSD a tinut sa precizeze ca nu se poate sa nu existe un astfel de prag, Parlamentul urmand sa decida valoarea acestuia.
"Nu vreau sa ma antepronunt, dar va spun in seara asta ca nu se poate sa nu exite un prag, poate sa fie un leu, poate sa fie 100 lei, poate sa fie 1.000 lei. Comisia de la Venetia, deciziile CEDO au spus lucrul acesta. Avem decizia CCR foarte clara care a spus ca sunt obligatorii si prevederile din incheierea de sedinta, adica din dispozitiv, dar si din considerente. Va ajunge proiectul de lege in Parlament si acolo vom dezbate pe larg", a conchis Liviu Dragnea.
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat pe 3 aprilie ca proiectul de lege prin care va fi definita infractiunea de abuz in serviciu in raport cu decizia de anul trecut a Curtii Constitutionale nu va impune un prag valoric, ci judecatorul va decide daca-l va pedepsi pentru abuz in serviciu pe cel trimis in judecata.
"Avem in acel proiect de lege si propunerea de modificare a abuzului in serviciu, actualul 297 din Codul Penal, si nu voi stabili niciun prag. Nici maxim, nici minim. Eram judecator la Curte, sunt membru in Comisia de la Venetia, dar legiuitorul national trebuie sa respecte legea fundamentala. Legea fundamentala spune ca constituie abuz fapta functionarului si acolo nu se refera la un prag. Ii lasi judecatorului libertatea de a aprecia ca o fapta de abuz, cu o anumita consecinta pagubitoare, este infractiune sau nu. De aceea, judecatorul are libertatea de apreciere, tine seama de personalitatea, persoana faptuitorului, de gravitatea faptei, de imprejurarea ca este recidivist sau nu, de scopul, de mobilul faptei. Judecatorul poate sa dea suspendare in executarea pedepsei, poate sa amane aplicarea pedepsei, dupa cum procurorul poate sa renunte la urmarirea penala", a declarat, la Antena 3, Tudorel Toader.
Tudorel Toader despre dezincriminarea conflictului de interese: Ministerul Justitiei a dat aviz negativ proiectului de lege. Venim cu proiectul nostru prin care punem in acord cu deciziile CCR
Tudorel Toader cere puterii si opozitiei "loialitate fata de valorile constitutionale", dand drept contraexemplu actiuni ale Guvernului Ponta

Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Dragnea: "nu este corect ca sa se lase la aprecierea judecatorului sa decida daca se poate decide un prag sau nu. .....Nu vreau sa ma antepronunt"
deci el le spune ce sa faca dupa care zice ca el nu se baga. dar totusi 'parlamentul' (adica majoritatea PSD-ALDE) decide deic tot el ! Noaptea mintii
sa se consulte cu hudrea, ca si aia are alergie la zeghe.
De exemplu, daca pentru a demonstra frauda e nevoie de 3 zile de activitate pentru 1 procuror, 1 expert contabil si 1 politist, asta costand 3700 de lei, iar frauda dovedita prin acte este de 11.500 de lei, se recupereaza paguba iar vinovatul face 78 de zile de inchisoare.
E bine ?
Sa vedem cine mai fraudeaza 1.850.700 de lei...
Inainte sa ma linseze catelusii PSD, acel 75% era un exemplu ipotetic, cu care sunt sigur, ca Dracnev ar fi mai mult decat de acord.
Chiar te rog sa dai aceasta declaratie si sa vedem cati vor fi de acord cu tine. Cati romani vor fi de acord sa fie furati de aproape toti banii fara sa ii poata recupera sau chiar macar sa faca plangere.
Eu stiu ca daca fur la mine si in valoare de 1 leu, comapnia ma zboara, mai ales daca lucrul cu care m-am "jucat" este al unui client si risc sa stric imaginea firmei. Dar na, voi traiti in lumi paralele.
Desigur trollii si postacii vor aduce vorba de nepotisme si alte prostii din multinationale, de parca poti compara mere cu pere si o angajare pe favor cu FURT. Dar... repet, in gandirea PSD traiesti in lumi paralele.
Somn usor Romania! Vise placute cu dezincriminari, praguri si gratieri.
Spui ca e copil din ala rasfatat!
Asa ca pragul trebuie sa fie ZERO: ati furat, pac dosar penal.
Nu va convine, treceti la privat, nu la sinecura afacerilor cu statul!
Deci treaba cu pragul nu s-ar fi pus in veci i Romania daca nu ar fi fost Livache si cu Bombonica lui de menta.
PS. Trebuie ca s-a maronat prea tare pe el Dragnea daca a iesit din starea de prudenta in declaratii aseara la Latrina 3 !
suma platita ca leafa fufelor de la psd, era in jur de 110.000 lei
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante-21430631-guvernul-discuta-azi-modificari-legea-evaziunii-fiscale-posibile-dezincriminari-ale-faptelor-mica-evaziune.htm
Revin si cu decizia 405 CCR, cu precadere articolele de la 69 la 76 clarifica de ce CCR crede ca ar trebui sa existe un prag.
https://www.juridice.ro/wp-content/uploads/2016/06/decizia_405.pdf
Citez:
75. Pe de altă parte, Curtea reţine că infracţiunea de abuz în serviciu este o infracţiune de rezultat, urmarea imediată a săvârşirii acestei fapte fiind cauzarea unei pagube ori a unei vătămări a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice. Curtea constată că legiuitorul nu a reglementat un prag valoric al pagubei şi nici o anumită intensitate a vătămării, ceea ce determină instanţa de contencios constituţional să concluzioneze că, indiferent de valoarea pagubei sau intensitatea vătămării rezultate din comiterea faptei, aceasta din urmă, dacă sunt îndeplinite şi celelalte elemente constitutive,poate fi o infracţiune de abuz în serviciu.
76. Plecând de la cele expuse anterior, Curtea constată că, în prezent, orice acţiune sau inacţiune a persoanei care se circumscrie calităţilor cerute subiectului activ, indiferent de gravitatea faptei săvârşite, poate intra în sfera normei de incriminare. Această constatare determină Curtea să aibă rezerve în a aprecia că aceasta a fost voinţa legiuitorului când a incriminat fapta de abuz in serviciu. Aceasta cu atât mai mult cu cât Curtea constată că legiuitorul a identificat şi reglementat la nivel legislativ extrapenal pârghiile necesare înlăturării consecinţelor unor fapte care, deşi, potrivit reglementării actuale se pot circumscrie săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, nu prezintă gradul de intensitate necesar aplicării unei pedepse penale.