Statul roman trebuie sa finalizeze in acest an negocierile cu China General Nuclear Power Corporation pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare 3 si 4 la centrala din Cernavoda, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu, marti seara, la Antena 3, sustinand ca nu sunt bani suficienti pentru prelungirea duratei de viata a reactorului 1.

Ministrul a mentionat ca exista anumite pretentii din partea companiei chineze, fara a da detalii.

Ministerul Energiei si reprezentantii companiei China General Nuclear Power Corporation (CGN) au convenit in februarie asumarea unui calendar de actiuni prin care negocierile pentru constituirea companiei de proiect care sa realizeze raectoarele 3 si 4 de la Cernavoda sa fie urgentate.

Potrivit unui raport din aceasta luna al Nuclearelectrica, compania care administreaza centrala nucleara din Cernavoda, proiectul de retehnologizare a Unitatii 1 are o valoare estimata de 1,2-1,5 miliarde euro.

"Noi vorbim de extinderea reactoarelor 3 si 4 , dar trebuie sa vorbim si de retubarea reactoarelor 1 si 2. Pentru ca mai au putin si ajung la 30 de ani de viata, de productie si noi inca nu suntem pregatiti sa facem aceasta retubare. Chiar mi-am exprimat nemultumirea fata de conducerea SNN pentru ca inca lucreaza la un studiu de fezabilitate pentru aceasta retubare", a afirmat Petcu, la Antena 3.

Oficialul afirma ca SNN a strans sume necesare retubarii reactorului 1, dar acestea nu sunt suficiente.

"Noi din 2021-2022 trebuie sa demaram aceste lucrari, astfel incat sa ne incadram pana in 2025 cu aceste retubari", a adaugat Petcu.

Ministrul Energiei a facut insa confuzie in ceea ce priveste anul inaugurarii reactorului 1 de la centrala din Cernavoda. Petcu a spus cu unitatea 1 a fost pusa in functiune in anul 1992, insa reactorul a fost inaugurat, in realitate, in 1996. Reactorul 2 a fost pus in functiune in 2007.

Cele doua unitati de la Cernavoda asigura aproape 20% din productia totala de electricitate a tarii.

Negocierile dintre statul roman si compania China General Nuclear Power Corporation privind constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda aveau ca termen-limita data de 20 decembrie 2016. Pana la termenul limita nu s-a luat, in realitate, nicio decizie importanta.

In noiembrie 2015, Nuclearelectrica si China General Nuclear Power Corporation au semnat un nemorandum de intelegere pentru dezvoltarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, proiect estimat la 6,5 miliarde euro.

Proiectul reactoarelor 3 si 4 presupune constructia a doua noi reactoare de tip CANDU 6 pe platforma centralei nucleare de la Cernavoda, fiecare cu o putere instalata de 700 MW.