Fostul premier Sorin Grindeanu a declarat joi seara la Realitatea TV ca nu a stiut despre raportul DGPI referitor la Liviu Dragnea. Grindeanu mai spune ca nu a numit o conducere la DGPI fiindca "ministerul de Interne trebuia sa faca o propunere, dar ea nu a mai venit".

Sorin GrindeanuFoto: Agerpres

"Dupa experientele mele din ultimele luni nu ma mai suprinde nimic", a raspuns Grindeanu cand a fost intrebat daca a fost suprins de datele referitoare la Dragnea din raportul DGPI.

Totusi, Grindeanu a lasat sa se inteleaga ca are doar o problema cu modul in care Dragnea conduce partidul, una mai degraba de moralitate si nu de legalitate.

"Domnul Dragnea, care se considera un luptator impotriva sistemului, nu a facut nicio propunere de lege in 5 luni de zile, asa c amai usor cu lupta antisistem", a declarat Grindeanu.

RISE Project a publicat joi seara un raport al serviciului secret al Ministerului de Interne intitulat "Nota privind aspecte care afecteaza climatul socio-economic al judetului Teleorman" si care descrie, potrivit sursei citate, o "retea infractionala compusa din persoane cu putere de decizie in judet" prin care Liviu Dragnea fraudeaza fonduri europene si guvernamentale. Este pentru prima oara cand un document al unei institutii a statului roman in prezinta pe Dragnea ca fiind principalul actionar al Tel Drum.

Raportul vizeaza afacerile cu bani publici ale gruparii, zeci de licitatii, controlul real al firmei Tel Drum, lucrari fictive, donatii suspecte la partid, cercuri relationale si de influenta.

RISE precizeaza in acest context ca, la inceputul lunii iunie, PSD a modificat legea astfel incat Directia Generala de Protectie Interna (DGPI), poreclit "Doi si-un sfert", sa fie exclusiv sub autoritatea ministrului de Interne, Carmen Dan, reputata ca fiind o apropiata a lui Liviu Dragnea.

In acest fel, dispare filtrul CSAT in ceea ce priveste numirea conducerii DGPI.

In acest raport, ofiterii DGPI arata ca, initial, Tel Drum a fost preluata fraudulos de Liviu Dragnea de la stat, scrie RISE Project. Apoi, timp de peste un deceniu, acesta si-a atribuit majoritatea contractelor publice de asfaltare si deszapezire prin intermediul unor licitatii trucate.

Unele dintre lucrari ar fi fost fictive.

Documentul il identifica inca din primele randuri pe Dragnea ca fiind "detinatorul majoritar al actiunilor la purtator de la SC Tel Drum SA".

Citeste investigatia RISE Project si vezi documentul DGPI pe site-ul de investigatii.