Premierul Mihai Tudose a afirmat, duminica, la Antena 3, ca Guvernul nu intentioneaza inchiderea sau vinderea companiei Tarom, scopul controlului pe care l-a cerut Corpului de Control al primului-ministru fiind identificarea cauzelor care au dus la pierderile din ultima vreme ale companiei.

Mihai TudoseFoto: Captura Antena 3

"Acum mi se pare ca Tarom merge mai rau ca anul trecut, date fiind cifrele. A reusit sa aiba o pierdere istorica pana acum. Va trebui facut ceva fiindca este o companie nationala, este un simbol national, si nu va fi nici inchisa, nici vanduta. Ea va trebui sa intre pe profit si sa se dezvolte", a spus Mihai Tudose, potrivit News.ro.

El a precizat ca a dispus efectuarea unui control din cauza numarului mare de angajati, dintre care cea mai mare parte nu este constituita de personalul navigant.

"De luni, credeti-ma, Corpul de Control al primului-ministru va avea treaba acolo fiindca, totusi, sunt 2.000 de angajati. Daca erau 1.000 de piloti era in regula, dar sunt mai multi la departamente-suport, gen marketing. Pilotii produc banii, personalul navigant. Cei care zboara produc banii si pentru cei de la sol", a spus Tudose.

Seful Guvernului si-a exprimat indoielile ca pierderile companiei ar fi cauzate de conditiile de piata din transportul aerian. "Sunt companii in Romania care zboara, private, lor le merge bine. La a noastra nu ii merge bine. Nu vi se pare ca ceva e in neregula?", a spus Mihai Tudose.

Acesta si-a pus aceeasi intrebare si in cazul companiilor feroviare de stat. "Nu inteleg, si asta incercam sa-l fac si pe domnul ministru sa ma lumineze: cum in Romania sunt firme de transportat marfa pe calea ferata care merg bine, fac profit, care merg pe aceleasi sine, consuma curent tot de aici si le merge bine? Societatii de stat nu prea ii merge bine...", a mai spus Tudose.

Premierul Mihai Tudose a decis efectuarea unui control de catre Corpul de Control al primului-ministru la Compania Nationala de Investitii si la Tarom, incepand de luni, au precizat surse guvernamentale.

Mihai Tudose a mers, duminica, la Palatul Victoria, pentru a dispune efectuarea controlului incepand chiar de luni.

Premierul Mihai Tudose i-a reprosat, vineri, la inceputul sedintei Executivului, ministrului Transporturilor, lipsa de perfomanta a companiei aeriene Tarom, care a incheiat primele sase luni ale acestui an cu pierderi de peste 100 de milioane de lei, si, de aseamenea, ca reprezentantii ministerului nu merg sa monitorizeze santierele unde sunt in desfasurare lucrari de infrastructura.

"Avem si cifre proaste. Domnule ministru Cuc, acum trei saptamani v-am intrebat de ce i-ati prelungit mandatul cu patru luni celui de la Tarom (Eugen Davidoiu - n.r.) si mi-ati spus ca va asumati, ca aveti incredere in el si ca stie ce are de facut. Asa este?", l-a intrebat premierul pe ministrul Transporturilor.

"Da domnule prim-ministru, asa este", i-a raspuns Cuc.

"Pai, eu sa inteleg ca aveti incredere in el si impreuna formati o echipa cu care va asumati ce e acolo? 104 milioane pierdere pe 6 luni! CFR Marfa - pierdere, CFR Calatori - pierdere. Inteleg ca e o echipa foarte buna, dar nu mergeti in directia care trebuie", i-a reporosat Tudose.