Premierul Mihai Tudose a precizat, marti, intr-o interventie telefonica la Antena 3, ca Ministerul de Finante a spus ca alocatia de hrana pentru militari nu ar trebui platita in prima jumatate a lunii, ci la final, iar unii au inteles altceva.

Mihai TudoseFoto: Captura Antena 3

"Ministerul de Finante a spus ca acolo ceva se intampla gresit. Acea alocatie de hrana pe care o primesc militarii nu este normal si corect sa se dea in prima jumatate a lunii pentru toata luna, ca este o plata in avans si recomandarea MF este ca acea plata sa se dea la sfarsitul lunii. Si de aici incolo unii au inteles altceva", a sustinut premierul, potrivit News.ro.

"De aici a fost si solicitarea si demisia domnului ministru. Am zis: domle, cum poti sa se ajunga de la asa ceva la acel gen de comunicat, sa fie pe site, sa fie discutia de vineri si noi sa aflam din presa marti! Deci, este o nebunie!", a continuat Mihai Tudose.

Intrebat care este lectia invatata in urma acestui incident, premierul a raspuns: "Mai multa responsabilitate in comunicarea publica si in aruncarea in aer a unor sisteme pe baza unor tampenii si imi asum prioritatea termenilor".

Premierul Mihai Tudose a anuntat, anterior, intr-o interventie telefonica la RTV, ca a acceptat demisia lui Adrian Tutuianu din functia de ministru al Apararii si ca a propus ca interimatul la MApN sa fie asigurat de catre vicepremierul Marcel Ciolacu, urmand sa aiba loc consultari in PSD si in coalitie pentru nominalizarea pentru postul de ministru al Apararii. Seful Executivului a subliniat ca "sunt bani pentru salarii", dar "cineva" din MApN "a avut imaginatie".

Ministrul Apararii Adrian Tutuianu a declarat, marti, dupa o intalnire cu prim-ministrul Mihai Tudose pe tema salariilor militarilor, ca si-a lasat demisia pe masa acestuia. "Mi-am depus demisia pentru lipsa de comunicare. Am recunoscut in fata premierului ca am gresit fata de el ca nu i-am comunicat si nu am comunicat cu presa din lipsa din timp. I-am spus ca imi asum greseala. Mi-a spus ca aceasta decizie o ia el. Am lasat demisia pe masa", a completat Tutuianu, la Antena 3. El a sustinut ca exista banii necesari pentru plata salariilor si ca va fi respectat calendarul anuntat.

Premierul Mihai Tudose i-a convocat de urgenta, marti, la Palatul Victoria, pe ministrul Apararii, Adrian Tutuianu, si pe cel al Finantelor, Ionut Misa, pentru a cere explicatii legate de comunicatul dat de MApN privind plata esalonata a salariilor militarilor, au declarat pentru News.ro surse guvernamentale.

Reprezentantii Ministerului Apararii Nationale (MApN) au anuntat, marti, ca salariile angajatilor se vor plati esalonat in aceasta luna, avand in vedere ca nu s-a facut rectificarea bugetara. Soldele si salariile nete, fara contributii si impozit, vor fi achitate in data de 15 septembrie, iar banii de chirii, norma de hrana si alte drepturi salariale vor fi acordati "in jurul datei de 25 septembrie, dupa rectificarea bugetara".