Presedintele PNL, Ludovic Orban, si-a exprimat, joi, convingerea ca PSD o va schimba pe sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, odata cu adoptarea legilor Justitiei in forma propusa in prezent., potrivit Agerpres.

Intrebat, joi seara, la Digi 24, daca PSD va incerca sa o schimbe pe Laura Codruta Kovesi, Orban a raspuns: "Da. Sunt absolut convins. N-am nicio indoiala in privinta asta".

Orban a explicat ca prin modificarea acestor legi, "PSD a planificat sa incalece politic Justitia, sa conduca politic Justitia".

"Lucrul asta e clar, se vede ca lumina zilei. Sunt lucruri impotriva carora ne-am opus categoric, fiind dispusi sa apelam la toate formele de protest, inclusiv iesitul in strada. (...) 1. Sefii Parchetelor sunt numiti practic de ministrul Justitiei, de omul Guvernului PSD. CSM, care in mod normal este garantul independentei Justitiei, poate o singura data sa dea aviz negativ, dupa care ministrul Justitiei numeste pe cine vrea el. 2. Inspectia Judiciara, cea care cerceteaza disciplinar, care propune sanctiunile, e trecuta in subordinea ministrului Justitiei. Adica acelasi ministrul al Justitiei care numeste sefii Parchetelor este cel care controleaza Inspectia Judiciara (...). Deci, transformi Inspectia Judiciara in arma politica, ca sa o indrepte impotriva procurorilor care 'deranjeaza' (...) 3. Incalcarea autonomiei procurorului de caz. Seful ierarhic superior putea sa infirme o decizie luata de procurorul de caz, dar pe motive de legalitate. Prin aceasta modificare i se da dreptul sefului numit de ministrul Justitiei sa infirme rezolutii ale procurorului de caz nu numai pe motive de legalitate, ci si pe motive de temeinicie", a afirmat Orban.

El a mentionat ca "oricand poti sa trimiti Inspectia Judiciara la DNA".

"Inspectia Judiciara noua, dupa model PSD. Oricand poti sa trimiti Inspectia Judiciara la DNA sau la DIICOT. Poate se mai duc o data. Si oricand poti sa-i gasesti bube in cap doamnei Kovesi sau altor procurori, astfel incat sa fie schimbati", a sustinut presedintele PNL.