Presedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat joi seara la Digi 24 ca majorarea preturilor la energia electrica din ultima perioada are drept cauza o intelegere de tip "cartel" intre firmele de stat din domeniu si ca prin infiintarea comisiei parlamentare de ancheta a Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, coalitia de guvernare urmareste, de fapt, sa preia din atributiile ANRE, potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"A crescut pretul la energie electrica si va mai creste pretul la energie electrica si va mai creste din cauza faptului nu ca e pus ANRE sub ancheta, ci creste pentru ca firmele de stat au o forma de intelegere care nu stiu de ce nu este investigata, pentru ca 80% din producatori sunt firme de stat. Ei au o cartelare, se vede cu preturile cu care ies pe piata", a declarat Ludovic Orban, joi seara, la postul Digi 24.

Fiind intrebat daca in opinia sa exista o intelegere intre companii ca Hidroelectrica, CE Oltenia si alti jucatori de pe piata, presedintele PNL a spus: "Categoric, sigur ca da. I-am spus cartelare, cred ca a fost o forma de intelegere, pentru ca, in mod evident, ei au iesit cu un pret. Sa aiba venituri mai mari, in mod evident, care sunt luate de stat. Pai, asta e logica, despre ce vorbim. S-au cartelat, s-au inteles, au iesit cu preturi mai mari, pentru ca, inca o data va spun, 80% sunt producatori de stat pe piata asta".

"Iar acum, astia infiinteaza comisia ANRE cu cateva obiective precise. Unu - sa arate cu degetul ca ei sunt vinovati, adica ANRE-ul sunt vinovati de cresterea preturilor la energia electrica si la gaz. De asemenea, ca sa creeze un pretext ca sa amputeze din atributiile ANRE-ului si sa le preia la Ministerul Energiei. La ora actuala, la Ministerul Energiei se lucreaza la o ordonanta de urgenta de preluare a unor competente si atributii ale ANRE si date catre Ministerul Energiei. Asta este realitatea. De asemenea, ca sa poata sa subordoneze politic aceasta Autoritate nationala de reglementare nu pentru binele cetateanului, ci pentru a controla piata si pentru a influenta o multime de decizii si o multime de companii care, la ora actuala, se misca in raport cu un reglementator autonom, independent de puterea politica, se misca firesc ca intr-o piata", a mai declarat Orban.