Presedintele Comisiei de modificare a legilor Justitiei Florin Iordache, a declarat luni, la TVR, dupa criticile Departamentului de Stat al SUA, ca propunerile de modificare discutate in Parlament sunt total diferite de cele ale ministrului Toader si nu afeteaza independenta sistemului judiciar, potrivit news.ro.

Florin IordacheFoto: Agerpres

"Propunerile care se afla acum in dezbatere in Parlament sunt total diferite fata de propunerile initiale ale ministului Justitiei Tudorel Toader", a afirmat Iordache, referindu-se la faptul ca Departamentul de Stat al SUA a spus ca proiectele de modificare a legilor Justitiei au fost propuse initial de catre ministrul Justitiei.

Intrebat daca va retrage proiectele din dezbatere sau daca discutarea acestora in comisia pe care o conduce va continua, Florin Iordache a sugerat ca discutiile vor continua, argumentand: "Atat timp cat ceea ce avem noi in dezbatere nu afecteaza in niciun fel independenta justitiei". El a solicitat moderatorului sa-i indice un singur articol de lege care pericliteaza independenta Justitiei.

"Atat timp cat toate amendamentele si modul in care am propus noi modificarea legilor justitiei vin din partea asociatiilor profesionale cat si a CSM, despre ce discutam?", a conchis Iordache, precizand ca parlamentarii din comisia pe care o conduce vor tine cont de acest semnal.

Departamentul de Stat al SUA si-a exprimat luni ingrijorarea fata de faptul ca Parlamentul Romaniei ia in calcul o legislatie care ar putea submina lupta anticoruptie si ar putea afecta independenta sistemului judiciar si cere Parlamentului sa respinga propunerile care slabesc statul de drept.

"Statele Unite remarca cu ingrijorare ca Parlamentul Romaniei discuta o legislatie care ar putea submina lupta anticoruptie si ar putea slabi independenta sistemului judiciar din Romania", se arata intr-o declaratie de presa intitulata "Romania - propuneri care afecteaza independenta sistemului judiciar", apartinand lui Heather Nauert, purtator de cuvant al Departamentului de Stat.

Declaratia consemneaza ca "legislatia, care a fost propusa initial de Ministerul Justitiei, ameninta progresele pe care Romania le-a facut in ultimii ani pentru a construi institutii judiciare puternice, protejate de interferenta politica".

"Cerem Parlamentului Romaniei sa respinga propunerile care slabesc statul de drept si pun in pericol lupta impotriva coruptiei", se arata in finalul declaratiei.