Ministrul Muncii Olguta Vasilescu a comentat luni seara, la Antena 3, criticile Departamentului de Stat al SUA fata de legile Justitiei, afirmand ca in Constitutie scrie ca Romania este stat suveran si ca Parlamentul este ales pentru a face legi, ea afirmand ca ar fi interesant ca partenerii americani sa spuna care articol din legile Justitiei deranjeaza, potrivit news.ro.

Discutii dupa criticile Departamentului de StatFoto: captura Antena 3

"Poate fi interesant care articol din legile Justitiei deranjeaza", a spus Vasilescu dupa ce a facut trimitere la prevederea constitutionala referitoare la faptul ca Romania este stat suveran.

Ea precizat ca daca partenerilor americani li se pare ca in legile Justitiei exista un articol care afecteaza independenta sistemului judiciar, "ar fi bine sa il indice pe acesta".

Declaratii Lia Olguta Vasilescu:

  • Sunt ingrijorati americanii ca protesteaza ONG-urile la noi? Pai atunci trebuie sa organizam si noi proteste de strada daca se merge in functie de proteste
  • Reactia SUA are o intarziere de vreo trei saptamani fiindca in Parlament legile au alta forma fata de cea propusa de ministrul Justitiei

Radu Tudor: Faptul ca suntem in continuare martorii acestor rafuieli exportate, pentru tara noastra e o nota proasta. Devine vizibila incapacitatea cronica a PSD de a dezvolta relatii minime externe. Acest comunicat reprezinta incapacitatea PSD de a dezvolta relatii peste Ocean. Ma tem ca actuala conducere a PSD isi sapa singura groapa.

Bogdan Chireac: E total anormal ca un Departament de Stat sa ceara Parlamentului ceva. E total impotriva democratiei americane. Daca ar fi cerut ceva guvernului Tudose ar fi fost in regula, dar nu Parlamentului.

N.R. Radu Tudor intervine si ii spune lui Chireac ca este vorba de un comunicat adresat ministerului Justitiei si nu Parlamentului.

Ludovic Orban, prin telefon: Noi ne-am exprimat de la inceput opunerea fata de legile Justitiei...

Presedintele Comisiei de modificare a legilor Justitiei Florin Iordache, a declarat luni, la TVR, dupa criticile Departamentului de Stat al SUA, ca propunerile de modificare discutate in Parlament sunt total diferite de cele ale ministrului Toader si nu afeteaza independenta sistemului judiciar, potrivit news.ro.

"Propunerile care se afla acum in dezbatere in Parlament sunt total diferite fata de propunerile initiale ale ministului Justitiei Tudorel Toader", a afirmat Iordache, referindu-se la faptul ca Departamentul de Stat al SUA a spus ca proiectele de modificare a legilor Justitiei au fost propuse initial de catre ministrul Justitiei.

Intrebat daca va retrage proiectele din dezbatere sau daca discutarea acestora in comisia pe care o conduce va continua, Florin Iordache a sugerat ca discutiile vor continua, argumentand: "Atat timp cat ceea ce avem noi in dezbatere nu afecteaza in niciun fel independenta justitiei".

Departamentul de Stat al SUA si-a exprimat luni ingrijorarea fata de faptul ca Parlamentul Romaniei ia in calcul o legislatie care ar putea submina lupta anticoruptie si ar putea afecta independenta sistemului judiciar si cere Parlamentului sa respinga propunerile care slabesc statul de drept.