Procurorii reactioneaza, dupa ce majoritatea PSD-ALDE-UDMR din Comisia speciala condusa de Florin Iordache a aprobat, joi, infiintarea unei sectii speciale care sa-i investigheze pe magistrati. Daca vor intra in vigoare, aceste modificari "vor crea presiuni asupra magistratilor. Se doreste vulnerabilizarea sistemului judiciar", declara, la RFI, procurorul Bogdan Gabor, fost membru al CSM, membru al Asociatiei Procurorilor din Romania.

Florin IordacheFoto: cdep.ro

Comisia parlamentara speciala pentru legile Justitiei a votat joi infiintarea unei sectii de investigare a unor infractiuni din Justitie, care va functiona in cadrul Parchetului General si va avea drept competente exclusive efectuarea urmaririi penale pentru infractiunile de coruptie si infractiunile contra infaptuirii justitiei savarsite de procurori si judecatori. Articolul care detaliaza competentele sectiei nou-infiintate: "In cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie se infiinteaza si functioneaza sectia de investigare a unor infractiuni din justitie care are competenta exclusiva de a efecuta urmarirea penala pentru infractiunile de coruptie si a celor asimilate acestora, prevazute de Codul penal si de legea 78/2000, infractiunile de serviciu sau in legatura cu acesta, precum si a infractiunilor contra infaptuirii justitiei savarsite de judecatori si procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai CSM, precum si de procurori si judecatori militari".

Propunerea infiintarii sectiei speciale de investigare a procurorilor si judecatorilor ii apartine senatorului PSD Serban Nicolae. Propunerea infiintarii sectiei speciale de investigare a procurorilor si judecatorilor a fost adoptata cu voturile PSD - ALDE - UDMR, impotriva votand PNL si USR. Reprezentantul PMP in comisia speciala nu a participat la nicio sedinta a comisiei. Acest amendament, ca si celelalte votate in comisia speciala vor trebui sa treaca prin votul Parlamentului. Bogdan Gabor: Se doreste vulnerabilizarea sistemului judiciar Procurorul Bogdan Gabor, fost membru al CSM, actual membru al Asociatiei Procurorilor din Romania, declara, intr-un interviu acordat RFI ca, daca vor intra in vigoare, aceste modificari "vor crea presiuni asupra magistratilor".

"Se doreste vulnerabilizarea sistemului judiciar, de la momentul intrarii in magistratura pana la crearea diferitelor parghii ca asupra magistratilor sa se faca presiuni. In situatia in care nu vor fi foarte clar norme tranzitorii cu privire la intrarea in magistratura, in trei ani de zile nu vor mai fi procurori si judecatori care sa ancheteze. In cativa ani de zile, DNA si DIICOT nu vor mai putea sa faca investigatii pentru ca nu va mai avea cine sa le faca".

Procurorul Bogdan Gabor mai afirma ca "este evident inoportuna infiintarea unei asemenea sectii. Nu exista nicio motivare. Facem legi pentru ca se aude in spatiul public nu stiu ce? Abia atunci va exista posibilitatea sa se creeze presiuni asupra magistratilor. Din cate am vazut sunt inclusiv politisti judiciari in structura acestei sectii care ce au de facut? Sa urmareasca magistratii. Va fi un fel de noua SIPA, cu o fata mult mai hidoasa decat SIPA care oferea niste informatii".

Integral pe RFI