Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat sambata, la Antena 3, comentand ultimul incident in care a fost implicat un echipaj de politie, ca au loc "atacuri violente la adresa politistilor" si ca "este mai important ca niciodata sa intelegem ca acum este momentul ca legislatia sa fie schimbata" si, de asemenea, sa fie incadrati mai multi politisti, noteaza News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Este vorba de atacuri violente la adresa politistilor aflati in misiune. Vorbim de o noua agresiune generata de persoane care cred ca pot face orice si nu li se intampla nimic. Imaginati-va ce se intampla daca cei care i-au atacat nu aveau o bata de lemn, ci o sabie (...) Este mai important ca niciodata sa intelegem ca acum este momentul sa schimbam legislatia si sa incadram mai multi politisti pentru ca este nevoie si in fiecare saptamana apare o situatie care pune in dificultate politistii", a declarat sambata, la Antena 3, ministrul de Interne Carmen Dan.

Ea a mai spus ca luni va avea loc o dezbatere publica pe tema proiectului de lege care intareste autoritatea politistului.

"In toata aceasta perioada am vazut foarte multe organizatii nonguvernamentale ingrijorate ca dam puteri mai mari politistului, dar saptamanal avem cate un politist atacat, lovit, bagat in spital", a adaugat Carmen Dan.

Ultimul incident in care a fost implicat un echipaj de politie a avut loc vineri noapte, la Sangeorz-Bai, judetul Bistrita-Nasaud, unde doi politisti ar fi fost loviti cu o bata de catre un barbat. Agresorul, un tanar de 25 de ani, a fost impuscat de catre unul dintre politisti si a murit ulterior, la spital.

De asemenea, la inceputul acestei saptamani, un politist a fost atacat cu o sabie in timpul unor perchezitii la Radauti. Politistul a fost operat si este internat in stare grava, la Iasi.

Ministerul Afacerilor Interne a pus in dezbatere publica, in 2 noiembrie, proiectul de lege privind intarirea autoritatii politistului. Una dintre masurile propuse se refera la marirea amenzii pentru persoana care refuza sa se legitimeze la solicitarea organelor de ordine publica de la maximum 500 de lei la maximum 1.500 de lei. De asemenea, persoana dusa la sectia de politie pentru verificare poate pleca dupa 24 de ore chiar daca nu i-a fost stabilita identitatea, aceasta masura avand pana acum doar caracter administrativ.

Pachetul legislativ privind statutul politistului a fost discutat de Guvern miercuri, in prima lectura, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, precizand ca prin noile prevederi se doreste introducerea unui "echilibru intre drepturile si libertatile cetatenesti si drepturile si obligatiile cetatenilor".