Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat marți la Sinteza Zilei că nu încearcă să convingă pe nimeni pentru că nu îi cunoaște nivelul de înțelegere, nivelul până la care trebuie aduse argumentele pentru a-l convinge, făcând referire la refuzul președintelui Klaus Iohannis de a admite propunerea de revocare a șefei DNA. De asemenea, ministrul Justiției a spus că ”nu pot să bănui pe domnul președinte că se poate substitui judecatorilor Curții”, după ce șeful statului a spus că nu are emoţii legat de sesizarea făcută la Curtea Constituţională în urma refuzului său de revocare a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, el subliniind din nou că nu există niciun conflict constituţional.

Tudorel ToaderFoto: Inquam Photos

”Raționamentele de ordin constitutional le cunosc constituționaliștii, eu nu încerc să conving pe x sau pe y pentru că nu-i cunosc nivelul de înțelegere, nivelul până la care trebuie aduse argumente pentru a-l convinge, eu am adus argumente juridice, domnul preşedinte argument politic. Nu trebuia să merg până să îl conving (pe președintele Iohannis), ci să se uite la argument”, a declarat Tudorel Toader, după ce președintele Klaus Iohannis a spus despre argumentele in propunerea de revocare a șefei DNA nu au fost de natură sa îl convingă și că nu corespund prevederilor legale aplicabile.

Întrebat de Mihai Gâdea ce părerea are despre declarația președintelui în care a spus cănu există niciun conflict constituţionalîn urma refuzului său de revocare a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, Tudorel Toader a zis că ”nu pot să bănui pe domnul președinte că se poate substitui judecatorilor Curții, astfel încât părerea mea este să eliminam această discuție”.

De asemenea, Toader a spus că dacă premierul Dăncilă îi va cere, va merge în faţa judecătorilor Curţii Constituţionale şi va prezenta sesizarea formulată după refuzul preşedintelui Iohannis de a o revoca pe Laura Codruţa Kovesi din fruntea DNA.

”Dacă prim-ministrul va decide, voi merge la Curte și voi sustine argumentele, reprezentantul dânsului va prezenta contrargumentele(...) şi vom vedea soluţia”, a mai spus el.